‘National Fish & Chip Day bereikt tientallen miljoenen Britten’

Actueel |
24 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

In het Verenigd Koninkrijk is het komende vrijdag National Fish & Chip Day. De viering van deze visfrietdag staat voor de zevende keer op de kalender sinds de eerste editie in 2015.

De National Fish & Chip Day is in het leven geroepen door NEODA, de National Edible Oil Distributors’ Association. Deze brancheclub voor producenten en leveranciers van oliën en vetten kun je vergelijken met MVO, de Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten.

Feel good day

De NEODA omschrijft de feestdag rond fish & chips als een ‘feel good day’, een dag om stil te staan bij het goede gevoel rond UK’s nationale gerecht, dat rond 1860 in zwang kwam. Volgens NEODA zijn via sociale media en andere kanalen vorig jaar 50 miljoen mensen geconfronteerd met National Fish & Chip Day. “Met de hashtag #nationalfishandchipday waren we vanaf acht uur ’s ochtends de hele dag nummer één op Twitter.”

Vrijdag, vis en friet dag

Dat National Fish & Chip Day wordt gehouden op een vrijdag is geen toeval. NEODA stelt: “Vrijdag is synoniem met fish & chips. Historisch gezien werd vis beschouwd als gerecht dat gegeten mocht worden tijdens vastendagen. Zo werd ‘vis eten op vrijdag’ geboren. Dit betekent dus dat consumenten traditiegetrouw op vrijdag denken aan fish & chips. Het is dus de ideale dag om het gerecht onder de aandacht te brengen, zeker bij mensen die al lang geen fish & chips meer hebben gegeten.”

167 miljoen porties

NEODA stelt online campagnemateriaal ter beschikking aan de fish & chip shops in het Verenigd Koninkrijk. Het VK telt nog altijd ongeveer 10.500 van dit soort frituurspeciaalzaken. Samen serveren ze jaarlijks 382 miljoen maaltijden, waarvan 167 uitsluiten vis en friet. De branche heeft veel concurrentie van fastfoodketens als McDonald’s en Burger King. Het toeval wil dat het zaterdag 28 mei National Hamburger Day is…