Crompouce is het grappigste ‘Eetwoord van het jaar 2023’

Trivia, Actueel |
21 december 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto iStock

Frituurwereld levert kanshebbers aan eetwoordenverkiezing

‘Havermelkelite’ is het ‘Eetwoord van het Jaar 2023’. Daarnaast is ‘crompouce’ uitgeroepen tot grappigste eetwoord van het afgelopen jaar. Bij de jaarlijkse verkiezing van bureau Foodservice Watcher en Ubelski.nl waren ook op Frituurwereld gelanceerde woorden als ‘frikpic’ en ‘grachtengordelgarnalenkroket’ kanshebbers op de titel.

Volgens de wedstrijdorganisatie past het winnende ‘Eetwoord van het Jaar 2023’ (havermelkelite) in de trend van een toenemend kritische houding ten opzichte van grootschalige foodproducenten en ons voedselaanbod in het algemeen. “Waarbij bovendien steeds vaker een elite derden de maat lijkt te nemen over zijn of haar consumptiepatroon.”

Vreetketen

Ook andere woorden die genomineerd waren voor deze titel, liften mee op deze trend zoals grachtengordelgarnalenkroket, deugvoer en vreetketen. “Ze hebben alle raakvlakken met de opinie bij een toenemend aantal mensen dat onze voedingswereld moet veranderen”, vermelden bureau Foodservice Watcher en Ubelski.nl in een reactie.

Frikpic

Net als grachtengordelgarnalenkroket is ook het genomineerde eetwoord frikpic afkomstig van het platform Frituurwereld. In de lijst met kanshebbers (de zogenaamde groslijst) staan verder verschillende woorden die een link hebben met de fastservicebranche zoals knuffelmayonaise en frietpatat.

Crompouce

Sinds 2022 krijgt op veler verzoek naast het ‘Eetwoord van het Jaar’ een triviaal (of grappig) eetwoord een eervolle vermelding. Dit jaar was ‘crompouce’ de overduidelijke winnaar. “De crossover van de croissant en de tompouce lijkt de apotheose van een ontwikkeling die al zeker tien jaar gaande is: het combineren van populaire evergreens en snacks”.

De groslijst met alle kanshebbers en een uitleg van wat de woorden betekenen, lees je hier: https://ubelski.nl/eetwoord-2023/