Avondlockdown met vier weken verlengd

Actueel |
14 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: screenshot persconferentie

De huidige avondlockdown wordt met vier weken verlengd tot en met vrijdag 14 januari 2022. Dit betekent dat de sluitingstijd van 17.00 uur ’s middags tot 05.00 uur ’s ochtends voor de horeca wordt voortgezet.

Net als tot op heden aldoor het geval was, blijft de afhaalfunctie van cafetaria’s en andere horeca in stand.

Verder gaan de basisscholen een week eerder met kerstvakantie, hetgeen betekent dat uiterlijk maandag 20 december de scholen moeten sluiten.

Hoewel het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken afnam, zou de verlenging ook noodzakelijk zijn om nieuwe maatregelen (zoals de invoering van het 2G-beleid) voor te bereiden én om meer kennis op te doen over de besmettelijkheid van de nieuwe coronavariant. Mark Rutte sloot dan ook niet uit dat eerder dan in januari nieuwe afwegingen zullen worden gemaakt.

2G-beleid?

Voor het 2G-beleid (alleen toegang voor gevaccineerden en genezen coronapatiënten) is verandering van wetgeving noodzakelijk. Overigens is de 2G-maatregel nog altijd politiek omstreden; het is dus niet zeker dat een meerderheid van de Tweede Kamer deze optie zal steunen. Verder hoopt het kabinet dat de booster-campagne de komende weken een gunstig effect zal hebben op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Eerder liet de Horeca Alliantie, waartoe ook vakvereniging ProFri behoort, in een reactie al weten dat een verlenging van de avondlockdown de koepelorganisatie rauw op het dak valt “omdat er een periode aanbreekt die voor onze leden extra belangrijk is”.