Kabinet bevestigt: coronamaatregelen vier weken verlengd

Actueel |
14 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
corona

De coronamaatregelen die sinds 13 november gelden, worden met vier weken verlengd. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens de persconferentie van dinsdag 14 december.

Zeker tot vrijdag 14 januari gelden in de horeca de regels die op 28 november ingingen: horecazaken moeten elke dag om 17.00 uur sluiten, maar afhalen en bezorgen is na die tijd wel toegestaan. Daarnaast mogen eetgelegenheden maximaal een derde van de zitcapaciteit vullen.

Mondkapjes

Gasten en personeel in het restaurant moeten tijdens verplaatsingen een mondkapje dragen. Ook in afhaalzaken en in het afhaalgedeelte van cafetaria’s moeten klanten en personeel een mondkapje dragen.

Coronatoegangsbewijs

In restaurants is het coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht. Ook in het zitgedeelte van cafetaria’s is het coronatoegangsbewijs verplicht. In het afhaalgedeelte is het CTB niet verplicht, mits er een afscheiding is tussen het afhaal- en het zitgedeelte. Als die er niet is, kunnen ondernemers een tijdelijke afscheiding maken met bijvoorbeeld een lint.

1,5 meter afstand

Iedereen van 18 jaar en ouder moet 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren, tenzij mensen op één adres wonen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen afstand te houden tot elkaar, en ook niet tot volwassenen. Wel is voorzichtigheid geboden tussen kinderen tot en met 12 jaar en mensen vanaf 70 jaar.

Compesatieregelingen

De compensatieregelingen voor ondernemers blijven tenminste gelden tot en met het eerste kwartaal van 2022. Demissionair premier Mark Rutte zei daarbij wel dat niet al het leed kan worden verlicht.

Nieuw meetmoment

Op vrijdag 14 januari staat het volgende meetmoment gepland, maar Rutte waarschuwt dat dat moment vervroegd kan worden. Er is namelijk nog niet genoeg bekend over de omicron-variant. Het is volgens Rutte wel duidelijk dat deze variant zich sneller verspreidt dan Delta. Dat geeft reden tot zorg. Vrijdag 17 december komt het Outbreak Management Team met een advies hierover.

Een pluspuntje is dat de bereidheid van mensen om zich aan de maatregelen te houden volgens Rutte weer groeit.

Meer over