Medewerker met milde klachten hoeft niet meer op testuitslag te wachten

Actueel |
3 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Medewerkers met milde klachten kunnen na een negatieve zelftest direct komen werken. Ze hoeven niet eerst langs de GGD om vervolgens te wachten op de uitslag. Dit kan schelen in de toch al krappe personeelsplanning in onder meer de cafetariabranche.

Tot nog toe was het advies aan mensen met corona-gerelateerde klachten om zich te laten testen bij de GGD. Dat verandert vanaf vrijdag 3 december. Mensen die klachten hebben, kunnen naar de GGD gaan, maar mogen in plaats daarvan ook een zelftest doen. Belangrijk is dat ze dat zo snel mogelijk na het ontstaan van de klachten doen.

Negatieve uitslag

Als de uitslag van de zelftest negatief is, blijft het belangrijk dat mensen zich houden aan de basisregels, zoals handen wassen en afstand houden. Een negatieve zelftest sluit corona immers niet 100 procent uit. Blijven de klachten aanhouden, dan is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Worden de klachten erger, of ervaren mensen reuk- of smaakverlies, dan is het nodig om toch een afspraak te maken bij de GGD.

Positieve uitslag

Als de uitslag van de zelftest positief is, moeten mensen alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Als de uitslag van de GGD-test ook positief is, start de GGD het bron- en contactonderzoek op. Daarnaast heb je een GGD-test nodig om een herstelbewijs te krijgen.

Kwalitatieve zelftesten

Het ministerie van Volksgezondheid wijst op het belang van kwalitatief goede zelftesten. Dat betekent dat mensen een test moeten gebruiken met een CE-markering voor zelfgebruik. Die testen zijn te herkennen aan het CE-logo op de verpakking.

Zelftesten aanschaffen

Zelftesten zijn op veel plekken te koop, zoals bij apotheken, drogisterijen en supermarkten. Om sociale minima de gelegenheid te geven gebruik te maken van zelftesten, doneert de Rijksoverheid zelftests aan Voedselbank NL en het Armoedefonds. Ook aan medewerkers en leerlingen uit het (speciaal) basisonderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs, mbo en hoger onderwijs worden gratis zelftesten verstrekt, net als aan mensen met een kwetsbare gezondheid in thuisisolatie. In totaal heeft het ministerie van VWS al ruim 65 miljoen zelftesten kosteloos verspreid.

Op ieder moment testen

Het advies om zelftesten ook te gebruiken bij corona-gerelateerde klachten, komt van het Outbreak Management Team. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge neemt dit advies over. “Het is heel fijn om te weten dat zelftesten nu ook betrouwbaar en veilig blijken te zijn om te gebruiken als je klachten hebt. Een groot voordeel van zelftesten is dat je de zelftest op ieder moment kan doen, en dat je meteen de uitslag hebt. Daardoor wordt het nog eenvoudiger om te testen op corona. Ik hoop dat hierdoor meer mensen ervoor kiezen om zich te testen als ze klachten krijgen. Zorg er dus voor dat je ze er altijd een paar in je keukenkastje hebt liggen.”

Toch naar de GGD

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid, mensen die ernstig ziek zijn of mensen die in contact komen met kwetsbare personen is een zelftest niet afdoende. Voor hen blijft het dringende advies om zich te laten testen bij de GGD bij klachten. Mensen die in quarantaine zitten omdat ze bijvoorbeeld in contact zijn geweest met een positief getest persoon, of omdat ze terugkomen uit een zeer hoog risicogebied, kunnen na vijf dagen een coronatest doen. Is die test negatief, dan kan de quarantaine beëindigd worden. Een zelftest is daarvoor nog steeds niet geschikt. Deze mensen moeten een testafspraak maken bij de GGD.