Vroeg sluitingsuur: 1240 eierballen via nachtautomatiek in Groningen

Actueel |
4 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Wikimedia Commons, licentie

Een verkoop van 1612 kipburgers en 1240 eierballen. En dat allemaal in één week tijd via de automatiek. Een reportage van regionale omroep RTV Noord illustreert fraai de ontstane nachtelijke topdrukte, nu de horeca om middernacht zijn deuren moet sluiten.

RTV Noord nam poolshoogte bij de Big Snack Hoek, gevestigd bij de van oudsher drukste snackbar voor nachtbrakers in het Groningse uitgaansgebied.

Nachtelijke drukte

Nu de coronateugels ondanks de QR-code weer wat losser zijn, is weer sprake van topdrukte bij dit vaste nachtelijke snackadres voor veel stappers. Afgezien van de verkoop van duizenden snacks via de automatiek, verkoopt Big Snack Hoek ook nog veel friet en snacks over de toonbank.

“Drukker dan Koningsdag”

In de reportage zegt eigenaresse Grietje van der Veen dat de huidige drukte eigenlijk ongekend is: “Dit heb je bijvoorbeeld normaal op Koningsdag, maar zelfs dan is het rustiger.” Volgens haar heeft de piekdrukte vooral te maken met het feit dat de horeca vanwege coronamaatregelen om middernacht reeds moet sluiten.

Lange historie

De Big Snack Hoek is in Groningen reeds tien jaar gevestigd op een hoek pal tussen de uitgaansgebieden Grote Markt en Poelestraat/Peperstraat en heeft een lange historie. De snackhoek bestond vele tientallen jaren onder andere merken en logo’s. Jarenlang was het een Febo-vestiging van wijlen horecatycoon en noordelijk Febo-licentiehouder Sjoerd Kooistra. Nadat Kooistra zelfmoord pleegde, kwam de snackhoek samen met andere horecabedrijven in handen van Grietje van der Veen, zijn nicht en rechterhand.

De Groningse snackhoek is ook om een andere reden legendarisch. Cabaretier Youp van ’t Hek gaf er eens een nachtelijke conference op straat na een optreden in de Groningse Stadsschouwburg.