Zo eenvoudig houdt De Steiger voedselveiligheid op hoog niveau

In de spotlight
28 jul 2025 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Wie langs de voordeur komt van Cafetaria De Steiger in Medemblik, krijgt meteen verschillende positieve signalen. Ten eerste hangt er geen frituurlucht, terwijl er binnen duidelijk volop gefrituurd wordt. Op het raam hangt naast de plaquette van het keurmerk Goed Gefrituurd en het schildje van vakvereniging ProFri een sticker van Houwers, het inspectiebureau op het gebied van voedselveiligheid. Ondernemer Michael Brink vertelt wat de samenwerking met Houwers hem oplevert.

“Die sticker van Houwers toont aan dat we gecertificeerd zijn op het gebied van voedselveiligheid. Deze hangt al jaren bij de ingang. Ieder jaar krijgen we een nieuwe nadat we goed hebben gescoord tijdens de inspectie”, zegt Michael Brink. “Zo zien de gasten dat we hoge eigen stellen aan voedselveiligheid en hygiëne en dat ze hier met een gerust hart binnen kunnen stappen.”

Het feit dat er geen frituurlucht hangt, is het gevolg van een bewust keuze, zegt Michael: “Voor de kwaliteit van onze producten werken we altijd met schoon frituurvet. Ik denk dat mijn vetverbruik hoger is dan die van de gemiddelde ondernemer. We werken met alles heel secuur want kwaliteit gaat boven alles. We verkopen liever ‘nee’ dan dat we een minder product moeten leveren.”

Gestart met 0-meting

De ondernemer kwam ooit met Houwers in contact tijdens een cursus. “Ze gaven een HACCP-training bij één van onze leveranciers. Daar raakte ik in gesprek met een inspecteur en uiteindelijk heeft Houwers bij ons een 0-meting gedaan. Zo wisten we hoe we ervoor stonden en welke aanpassingen nodig waren. Ook kregen we advies over het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen. Niet elk middel werkt ook desinfecterend, sommige producten moet je naspoelen, anderen kun je op laten drogen. Zo leerde ik ook de CleanUpp-app kennen, waar we al onze HACCP-registraties in bijhouden en waar we alle informatie kunnen vinden.”

HACCP zonder papierwerk

De Steiger besloot om met CleanUpp te gaan werken voor al hun HACCP-registraties. “Want het invullen van al die papieren HACCP-lijsten werkte totaal niet. Het werd vaak vergeten en de lijsten lagen overal en nergens. Via de smartphone is het veel makkelijker. We houden alle checklijsten bij met betrekking tot bijvoorbeeld schoonmaken, opruimen, desinfecteren en temperaturen. We hebben veertien medewerkers en vijf vullen de lijsten in via de app op hun telefoon. Aan het eind van de dag loop ik alles na. Dat werkt super.”

De ondernemer merkt dat de app het bewustzijn en de betrokkenheid van het team vergroot. “Er worden geen taken vergeten want we worden er elke dag aan herinnerd. Als er toch iets niet goed gaat, spreken medewerkers elkaar daarop aan. We halen betere scores bij Houwers en we worden door klanten goed beoordeeld op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.”

Eén partner voor voedselveiligheid

Houwers is voor De Steiger een betrokken partner op het gebied van voedselveiligheid. “Wat ik fijn vind, is dat ik één partner heb voor voedselveiligheid en het gebruik van de app. Ik wilde bijvoorbeeld van de ijsmachine niet alleen het schoonmaken registeren, maar ook het bijvullen en pasteuriseren. Dan is het fijn om daar met Houwers over te sparren, want zij begrijpen mij.”

Hoe goed De Steiger z’n zaakjes op het gebied van voedselveiligheid op orde heeft, bleek tijdens de coronaperiode, vertelt Michael Brink. “Ineens stond er een inspecteur van de NVWA voor de deur en ik wilde ‘m rondleiden, maar hij zag de sticker van Houwers hangen en wist dat het goed zat. “Houwers is strenger dan wij”, zei hij.

Ook weten hoe je samen met Houwers de voedselveiligheid in jouw bedrijf naar het hoogst mogelijke niveau kan brengen? Neem dan contact met ze op. De medewerkers van Houwers staan je graag te woord. Het telefoonnummer is 0345-511903. Je kunt kunt ook een mailbericht sturen naar info@houwersgroep.nl.

Foto: Michael Brink met de app van CleanUpp.