Na frikandellentest, nu bitterballentest in Bourgondisch Oisterwijk

Actueel |
13 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Beeld: Société le Margéh.

Na het succes van de Grote Bourgondische Frikandellen Test, gaan ze in Oisterwijk gewoon door met de gemoedelijke snacktesten door een burgerpanel. Voor 27 maart staat de Grote Bourgondische Bitterballen Test op het menu.

De datum is natuurlijk niet voor niks gekozen: 27 maart is het Nationale Bitterballendag. Overigens vieren we voor die tijd nóg een ander heugelijk bitterballenfeit. De bitterbal bestaat namelijk later deze maand 100 jaar. Althans: het is binnenkort precies een eeuw geleden dat de naam ‘bitterbal’ voor het eerst in de media werd genoemd.

12 bitterbalgangen

Net als de frikandellentest, is ook de bitterballentest op touw gezet door gezelligheidsclub Société Le Margéh. De test heeft een zeer democratische opzet. Iedereen die trek heeft, kan deelnemen en tickets kopen. Er worden 12 bitterbalgangen geserveerd: alle merken worden blind geproefd. Bezoekers kunnen allen hun beoordeling geven: aan het einde van de avond is dus bekend wat de lekkerste bitterbal is.

418 frikandellen geproefd

Plaats van handeling is eetcafé De Huiskamer in Oisterwijk. Begin deze maand proefde het burgerpanel daar 11 verschillende frikandellen. Tel je alle frikandellen op die de bezoekers proefden, dan gaat het om 418 stuks. Als winnaar kwam de Bikfrik van frikandellenmaker Van Lieshout uit de bus. Het oordeel: “Een mooi donker laagje en een goede bite.” Geoordeeld wordt er daarnaast op aspecten als uiterlijk en natuurlijk smaak. Trouwens, Van Lieshout legde met de Goudfrik ook beslag op de tweede plek.

Overigens: de Grote Bourgondische Frikandellen Test had eigenlijk op zaterdag 4 februari moeten plaatsvinden, want toen was het Nationale Frikandellendag. Eetcafé De Huiskamer was op die dag echter al volgeboekt.

Meer over