Woerden viert stadsrechten met kaaskroket

Actueel |
1 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Amsterdam heeft Van Dobben, Kwekkeboom en Holtkamp, Den Haag heeft Dungelmann. Woerden krijgt nu zijn eigen kaaskroket. Met deze kroket viert de gemeente dat het 650 jaar geleden is dat Woerden stadsrechten kreeg.

Vanaf zaterdag 12 maart is de Woerdense kaaskroket verkrijgbaar bij snackbars, restaurants en twee Jumbo-supermarkten in Woerden. Horecagroothandel Food Partners ontwikkelde de stadsrechtenkroket. Eerder introduceerde het bedrijf al een snertkroket. Toepasselijk is de Woerdense kroket wel: in apparatuur van de ovenfabrikanten uit de stad worden immers elk jaar in ons land miljoenen kroketten gefrituurd.

Reypenaer

Het basisingrediënt van de kaaskroket is één jaar oude Reypenaer van de Woerdense kaasmaker Wijngaard, dat zijn kazen rijpt in een oud kaaspakhuis in de stad. Naast de gewone kaaskroket van 75 gram, zijn een kleine kroket (50 gram) en een bitterbal (25 gram) verkrijgbaar.

Vredeskroket

Woerden is niet de eerste stad die een jubileum viert met een speciale kroket. Bijna tien jaar geleden had het naburige Utrecht zijn eigen herdenkingskroket. Met de vegetarische Vredeskroket werd in 2013 de 300-jarige Vrede van Utrecht herdacht. Het verhaal ging zelfs dat de vredesonderhandelingen in 1713 werden bespoedigd door het serveren van kroketten. En dat zou heel goed kunnen, want de Fransen, die ook aan tafel zaten, hadden het recept destijds al in oude kookboeken staan. In 1372, toen Woerden stadsrechten kreeg, was het aanbod kroketten volgens de overlevering nog gering.