België raakt verslingerd aan kroketten

Actueel |
27 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Krokettenbar Chapeluur in Gent opent binnenkort. Foto: Chapeluur.eu.

België raakt in hoog tempo verslingerd aan kroketten. De afgelopen jaren openden bij onze zuiderburen de nodige nieuwe kroketspeciaalzaken.

Van oudsher is de kroket in België niet zo’n gewilde snack als in Nederland. Het aanbod bleef beperkt tot aardappelkroketten, garnalenkroketten en kaaskroketten, vaak ovaal van vorm. De laatste jaren wordt het aanbod snel gevarieerder.

Chapeluur in Gent

Over enkele weken opent in Gent de nieuwe kroketspeciaalzaak Chapeluur, vernoemd naar de chique aanduiding voor paneermeel. Het bedrijf heeft 25 verschillende kroketten op de kaart. Eerder openden al kroketconcepten als Madam Kroket in Oostende (2016) en de mobiele automatiek Kroket Loket (2019).

Krokettenkoningin

De toegenomen belangstelling voor kroketten is in belangrijke mate te danken aan Daphné Aers, de ongekroonde krokettenkoningin van onze zuiderburen. Ze werkt al twintig jaar aan de promotie van kroketten en werd een bekende Belg dankzij een televisieprogramma over hobbykoks.

Boek en fabriek

Daphné is bovendien schrijfster van het boek Kroket van de Chef, dat zes jaar geleden verscheen. Nadat ze enkele krokettenbars had en weer sloot, legt ze zich de laatste jaren helemaal toe op de uitbouw van haar krokettenfabriek TNS Food. Het bedrijf levert kroketten en andere gepaneerde snacks aan grote afnemers.