“Belastingschulden kwijtschelden al te gemakkelijk”

Actueel |
11 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

“Het kwijtschelden van de belastingschulden na corona is al te gemakkelijk. Het is ook niet fair tegenover ondernemers die wél gewoon betaald hebben.” Dat zei kamerlid Thierry Aartsen tijdens een webinar vandaag van de Horeca Alliantie en ONL. “De afdeling Makkelijke Oplossingen is al een tijdje geleden gesloten,” aldus Aartsen.

Aartsen erkent dat schulden straks als een zwaard van Damocles boven veel ondernemers hangen. Hij maakt zich samen met zijn partij hard om nu al maatregelen te bedenken die de acute schuldenlast bij de horeca en andere ondernemers straks kunnen verlichten. “Er is ook een gezamenlijk belang. Het grootste gevaar is dat we straks ook nog in een economische recessie belanden. Wij zien als VVD natuurlijk graag dat ondernemers zo snel mogelijk weer voluit kunnen ondernemen.”

Solidariteitsheffing

Het invoeren van een solidariteitsheffing voor branches die het juist goed hebben gedaan, is volgens Aartsen moeilijk uitvoerbaar. “Het is weliswaar een sympathieke gedachte, maar lastig te regelen via de winstbelasting.”

Positief reageerde het kamerlid op een idee van restauranthouder Harmen de Glint. Hij stelde voor ondernemers die zwaar lijden onder corona, een lagere winstbelasting te laten betalen. De Glint: “Met zo’n maatregel voorkom je ook, dat bedrijven die al vóór de crisis niet levensvatbaar waren in het zadel worden gehouden.”

Ondermijning door criminelen

Aartsen waarschuwde verder voor ondermijning door criminelen. Nu de horeca het moeilijk heeft en panden vrijkomen, “voelen mensen met slechte bedoelingen zich aangetrokken”. Aartsen waarschuwde: “Ga er nooit mee in zee, want je komt er nooit meer vanaf. Wees waakzaam en stap naar jouw burgemeester als je signalen krijgt dat criminelen zich roeren in jouw stad of dorp.”