Thierry Aartsen: “Als er ruimte komt, die eerlijk verdelen”

Actueel |
11 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Screenshot van het webinar.

Als de lockdown deels kan worden afgebouwd, moet de ruimte die er ontstaat eerlijk over de branches verdeeld worden. Dat zei Thierry Aartsen, VVD-lid van de Tweede Kamer, vandaag tijdens een webinar met de Horeca Alliantie, de koepel van ProFri, de VCHO en NHG.

Aartsen: “De routekaart die er nu is, vinden wij vrij ingewikkeld. Ga nu vooral niet alles vastleggen en uitmeten hoe en wat. Ruimte die beschikbaar komt, moet eerlijk over alle sectoren worden verdeeld.” Aartsen vindt dat de horeca samen met andere brancheorganisaties om tafel moet om de vrijkomende ruimte te verdelen. Aartsen: “Laat de branches zélf komen met een plan, zodat ze klaar staan als het OMT aangeeft dat er weer wat meer mogelijk is.”

Namens FHC Formulebeheer, bepleitte Ralph Markwat in een video dat eetgelegenheden na een positief OMT-advies tegelijk met winkels heropend worden. Ook de Horeca Alliantie stelt al enige tijd op dit standpunt. Het zou dan in eerste instantie gaan om “functioneel uit eten” met inachtneming van eventueel nog gelden gedragsregels.

Steunpunt

Syl Lammers van cafetaria-catering ’t Pakhuis bracht mismatches bij de steunmaatregelen onder de aandacht bij Aartsen. Regelingen lopen teveel door elkaar heen; zet je een fout vinkje, dan loop je steun mis. Aldus Lammers. Hij vindt dat er alsnog een Steunpunt moet komen voor ondernemers die tussen wal en schip vallen. Zo’n Steunpunt voor maatwerk werd eerder bepleit door de Horeca Alliantie, maar vond weinig weerklank bij de politiek.

Schrijnende gevallen

Aartsen vindt dat voor groepen die buiten de boot vallen, zoals starters, alsnog iets geregeld moet worden, maar ging niet in op de vraag om een Steunpunt in het leven te roepen. Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL), ook present tijdens het webinar, is momenteel bezig zoveel mogelijk voorbeelden van schrijnende gevallen te inventariseren. ONL gaat die bij het kabinet onder de aandacht brengen.

Horecaondernemer Harmen de Glint pleitte voor starters. “Neem, desnoods met terugwerkende kracht, bijvoorbeeld het derde kwartaal van 2020 als uitgangspunt bij steunvergoedingen voor omzetverlies. In elk geval níet de datum van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.”

De presentatie van het webinar was in handen van Shella Cortissos van VCHO.