VNG vraagt raadsleden: tijd voor een fastfoodverbod?

Actueel |
21 september 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

“Minder fastfoodketens: taak van gemeenten?” Het blad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) legde de vraag voor aan een panel van raadsleden. Het VNG-panel was verdeeld over de vraag of het lokale vergunningenbeleid voor fastfood aangescherpt moet worden.

De paneldiscussie volgde op een pleidooi van wetenschappers in NRC Handelsblad. De wetenschappers pleitten voor actie van de gemeentelijke overheid. Ze schreven: “Vooral in de binnensteden is de concentratie van fastfoodzaken hoog. Bekende Amerikaanse ketens, maar ook klassieke snackbars, kebabzaken en hippe friet- en burgertenten domineren de winkelstraten en stations. En het aantal neemt toe. Een zorgelijke ontwikkeling.”

De VNG legde het raadsleden voor. Een VVD’er: “Gemeenten hebben een algemene morele zorg voor de preventie van overgewicht, maar geen bevoegdheid om te bepalen wat wel en niet gegeten wordt.” Een raadslid van het CDA: “Het weren van fastfoodrestaurants lijkt me niet de beste remedie. Op meer lege winkelpanden zitten gemeenten niet te wachten.” Een PvdAcollega: “Het lijkt mij a hell of a job om hier steun, beleid en regelgeving voor te maken. Er zal veel weerstand komen, de industrie zal zeker met veel creativiteit andere afzetkanalen proberen te vinden. Maar laten we maar eens beginnen.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 5 – Najaar 2017

Meer over