Vijftiende Oekraïne-reis van Brabantse frietbakkers

Actueel |
26 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

De Brabantse frietbakkers Franky en Coen zijn begonnen aan hun vijftiende snackreis naar Oekraïne. Van Hintum en Van Oosten gaan dichtbij het front en in de regio Donbas weer snacks, friet, frisdrank en andere versnaperingen uitdelen. Frikandellen zijn er populair, de donaties blijven trouwens wat achter.

Franky van Hintum en Coen van Oosten kwamen de afgelopen maanden weer volop aan bod in de media en waren present op de Horecava. Ze lieten weten dat de giften voor hun Oekraïne-actie wat minder worden, vooral sinds de schijnwerpers van de wereld vol gericht zijn op de toestand in Israël en Gaza. Het duo hoopt dat de donaties blijven doorlopen, zodat ze hun werk in Oekraïne kunnen blijven voortzetten.

“Heftiger dan voorheen”

De frietbakkers zijn van plan een extra lange reis in het oosten en zuidoosten van Oekraïne te maken. Bedoeling is steden te bezoeken als Kharkiv, Lyman, Kramatorsk en Zaparozha, namen die regelmatig in het nieuws zijn. “Op dit moment woedt de oorlog nog heftiger dan voorheen en worden de Oekraïners nog harder op de proef gesteld met weer een oorlogswinter. Wij moeten daarom wel door gaan met onze steunacties in Oekraïne,” schrijven de twee.

Naweeën van raketinslag

Het duo kampt verder nog met de naweeën van de raketaanslag in Kramtorsk in de zomer van vorig jaar. Hun koelwagen met voorraad raakte hierbij zwaar beschadigd. Na een reparatie met tweedehands onderdelen leek de koelauto weer prima mee te kunnen. Maar dit blijkt nu toch niet te kunnen. “We hebben daarom besloten om een andere koelbus aan te schaffen,” laten Franky en Coen weten. “Gelukkig hebben we de komende reis er nog geen nodig, want het is nog zo koud in Oekraïne dat de goederen vanzelf gekoeld blijven.”

Terugblik op 2023

Het wordt de eerste snackreis in het nieuwe jaar. Op 2023 kijken Van Hintum en Van Oosten terug met gemengde gevoelens. “Ons absolute dieptepunt was natuurlijk 27 juni in Kramatorsk, toen het Ria Restaurant waarin wij aten werd getroffen door een raket van 3800 kilo. Dertien mensen werden gedood en meer dan 60 gewond. Onze serveerster stierf luttele seconden nadat we haar een fooi hadden gegeven. Wij kwamen er zelf met lichte verwondingen vanaf.”

“Er waren voor ons ook geweldig veel hoogtepunten, zoals de 165 vrolijke kindergezichten tijdens het kerstfeest bij het weeshuis en toen we 2300 porties friet hebben uitgedeeld (op 1 dag) in Lyman. Maar zeker ook onze bezoeken bij de (zwaar) gewonde militairen. Ze waren echt heel blij dat we er waren.”

Foto: Frankyandcoen.nl

Nu doen, doneer hier voor Franky en Coen

Meer over