Ondanks raketaanval: Franky en Coen terug naar Kramatorsk

Actueel |
12 oktober 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

300 liter saus, 13.000 snacks, 4500 luxe toetjes, 100 liter bakolie en duizenden muffins…. De Brabantse frietbakkers Franky en Coen zijn weer gearriveerd in Oekraïne. De duizenden porties friet die ze dit maal gaan wegbakken worden daar ter plekke geleverd.

Foto: Frankyandcoen.nl

’s Lands bekendste frituristen Van Oosten en Van Hintum arriveerden afgelopen zondag in de stad Lviv in het westen van Oekraïne. Daar stond maandagochtend hun volledig gereviseerde snackwagen klaar, voorzien van een vlamnieuwe bakoven, nieuwe voor- en achterassen en remmen. Ook de stroomvoorziening en de luchtafvoer zijn vernieuwd.

“Onder vuur, maar toch bakken”

De afgelopen dagen bakten Franky en Coen al friet voor gewonde frontmilitairen. Omdat een deel van de militairen niet mobiel is, wordt aan hen het eten aan bed bezorgd. Daarna zette het frietduo koers naar de stad Mykolayiv. “Wij waren hier al eerder en hebben hier zo’n 1600 porties gebakken per dag,” schrijven Franky en Coen. “Deze stad ligt de afgelopen weken onder vuur maar we willen hier toch twee dagen bakken.”

Voor het eerst zetten de Brabanders ook koers naar de beroemde havenstad Odessa. Ze zeggen over deze stad: “Wij waren nog niet eerder in Odessa, maar zijn uitgenodigd om hier te gaan bakken. De inwoners hebben angst, omdat de haven en het centrum van deze stad met zeer grote regelmaat, bijna dagelijks, wordt aangevallen.”

Friet aan het front

Na een bakcampagne in Odessa, zetten Van Hintum en Van Oosten koers richting het front in Oost-Oekraïne. Ze gaan naar plaatsen als Zaparozhye, Pokrovs’ke en Kherson, steden die allemaal dichtbij het front met de Russen liggen. Over Kherson schrijft het frituurduo: “Vorige keer bakten we 1,8 kilometer van de rivier. Aan de andere kant van de rivier zijn de Russen. Ook deze stad wordt dagelijks getroffen.”

Terug naar Kramatorsk

Ondanks een angstig avontuur in de stad, gaan Franky en Coen ook terug naar Kramatorsk. “Hier hebben wij de raketaanslag overleefd. Hier gaan wij terug naar de plaats waar het gebeurde op 27 juni. Ook gaan we in deze stad friet bakken voor inwoners en vluchtelingen.”

Verder staat nog een bakactie voor Oekraïnse militairen op de planning, maar ook een locatie waar mijnen worden geruimd. Daarnaast delen de Brabanders ongeveer 50 ongebakken frikandellen per dag uit aan straathonden. Ook zetten ze zich in voor het redden van deze straathonden via een eigen adoptieprogramma van Franky.

Hier kun je het werk van Franky en Coen steunen.