Arbeidsonrust bij Aviko: levering verse friet kán stagneren

Actueel |
26 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Aviko waarschuwde zijn klanten het afgelopen weekeinde dat de levering van koelverse friet aan de horeca stagneert. In de Aviko-fabrieken in Lomm en Steenderen is donderdag het werk neergelegd voor een staking van respectievelijk drie en vier dagen. Vandaag start het werk weer. De actie volgt op eerdere stakingen van anderhalve week geleden. Inzet van de stakingen is hoger loon dan Aviko wil bieden.

Aviko sprak in de media eerder van ‘buitenproportionele acties’ van de vakbond. Volgens de FNV reageerde de Aviko-directie echter helemaal niet op eerdere acties en de eisen van de werknemers. Na eerdere acties in Lomm en Steenderen, legden daarom afgelopen donderdag werknemers opnieuw het werk neer voor acties die tot vandaag duurden.

Inzet is hogere lonen

De stakingen draaien om loonsverhoging. Het Aviko-personeel wil dit jaar minimaal 5,3 procent meer loon, terwijl de directie niet verder wil gaan dan 4,5 procent. Tot vorig jaar was bij Aviko helemaal nooit gestaakt in de ruim 60-jarige historie. In 2023 wisten de werknemers met een korte staking 8 procent meer salaris te krijgen. Totaal werken er bij Aviko ongeveer tweeduizend mensen. Circa 700 van hen vallen onder de Aviko-cao die nu de inzet is van de stakingen.

FNV-bestuurder Robert Wonnink schreef in een verklaring eerder: “De directie van Aviko beweegt nog geen millimeter onze kant op, dus wij staken door. Vervelend, want niemand zit hier op te wachten natuurlijk. Staken doe je alleen als je geen kant meer op kunt.” Overigens is de staking een actie van alleen de FNV. De voedingsbond van vakbond CNV stemde eerder wel in met het loonbod dat de directie deed.

Dit is een bijgewerkte versie van berichten die Frituurwereld eerder publiceerde. Foto: archief FNV-acties, Shutterstock, Ton Hazewinkel

Meer over