Veiligheidswaarschuwing geldt niet voor alle papieren rietjes

Actueel |
31 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - rietje rietjes 3
Foto: Unsplash.com / Thirteen J

Minister Ernst Kuipers wil dat de industrie met alternatieven komt voor papieren rietjes na een veiligheidswaarschuwing van de NVWA. Dat melden verschillende media. Daarmee lijkt het alsof de NVWA en het ministerie alle papieren rietjes als gevaarlijk beschouwen. Dat is niet het geval.

Het gebruik van papieren rietjes kan leiden tot verstikking bij jonge kinderen en mensen met een beperking. Dat zegt de NVWA na onderzoek. De waakhond heeft na een oproep 1300 meldingen binnengekregen over problemen met papieren rietjes, variërend van klachten over de kwaliteit tot incidenten waarbij stukjes papier in de keel terechtkwamen. Er zijn geen daadwerkelijke verstikkingen of medische noodsituaties gemeld.

Propje in de keel

Ruim 400 meldingen gaan over jonge kinderen die delen van papieren rietjes in hun keel kregen. Meestal konden ze het propje zelf uithoesten. In 10 tot 15 procent van de gevallen had het kind kloppen op de rug nodig of moest de prop met de hand uit de mond worden verwijderd. Bij 20 gevallen ging het om een kind of volwassene met een beperking. In veel gevallen werd het drinken langzaam opgedronken waardoor het rietje zijn stevigheid verloor.

Vooral incidenten met drinkpakjes

Uit het rapport valt niet op te maken waar de betreffende rietjes in de 1300 meldingen verkocht of verstrekt zijn. De NVWA is wel duidelijk over de ruim 400 incidenten waarbij een propje papier in de keel terechtkwam: in 94 procent van de gevallen ging het om een rietje dat bij een drinkpakje werd geleverd.

‘Niet alle papieren rietjes zijn gevaarlijk’

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dat de waarschuwing van de NVWA een aanleiding moet zijn voor de industrie om op zoek te gaan naar alternatieven voor de huidige papieren rietjes. Een woordvoerder van het ministerie laat echter weten dat niet alle papieren rietjes als gevaarlijk worden beschouwd. “Als een rietje in een milkshake bij normaal gebruik voldoet en er geen stukjes in de mond terechtkomen, dan is dat prima. Als er meldingen binnenkomen van incidenten, gaat de NVWA met de producent in gesprek.”