Consument: “Friet uit karton is prima”

Actueel |
5 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Het verbod per 3 juli op een deel van de eenmalige plastic foodverpakkingen, maakte veel los bij de media. Dagblad van het Noorden wijdde er zelfs een poll aan. Het overgrote deel van de deelnemers vindt het geen enkel probleem om friet en snacks te eten uit bakjes van bijvoorbeeld karton.

Enkele media suggereren dat ook de bekende A-snackbakjes van polystyreen onder het Europese plasticverbod vallen. Hoewel niet uitgesloten mag worden dat een dergelijk verbod er komt op de langere termijn, is dit nu nog zeker niet het geval. Het verbod geldt vooralsnog voor hardere plastics voor eenmalig gebruik, maar ook voor plastic rietjes en plastic dekseltjes van drinkbekers en enkele foamproducten.

Dagblad van het Noorden legde zijn lezers de volgende stelling voor: “Patat of kroket smaakt minder lekker uit een bakje van karton.” 79 procent van de 308 stemmers is het oneens met deze stelling. Met andere woorden: 8 van elke 10 deelnemers vinden karton een goed alternatief voor plastic. 21 procent vindt dit dus niet.

Papieren frietzak

Het dagblad meldt foutief het volgende: “Sinds zaterdag geldt een verbod op wegwerpplastic en is het, zodra de cafetaria’s door hun voorraden heen zijn, dus ook gedaan met de plastic bakjes voor patat en snacks.” Dit klopt dus niet. Ook veel andere dagbladen suggereren dat de A-bakjes van polystyreen onder de Europese maatregelen vallen; dit is dus niet zo. Dagblad van het Noorden noteerde enkele opmerkelijke commentaren bij zijn stelling. “Bij zakje denken veel deelnemers aan de papieren puntzak. Velen herinneren zich dat de frieten daar vroeger altijd in zaten. “Dat smaakt het lekkerst,” vindt een aantal consumenten.”

Meer over