Nog geen verbod op foambakjes per 3 juli

Actueel |
18 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock, rechts burgerbakjes van foam

De bekende, zachte foambakjes vallen wel onder de Europees wetgeving dat per 3 juli aanstaande van kracht wordt, maar een verbod erop is er nog niet. Tot op heden bestond hierover bij velen geen volledige duidelijkheid. Ook bij de redactie van Frituurwereld was verwarring ontstaan.

Foambakjes vallen wel onder de UPV-maatregel. Zijn de bakjes gemaakt van piepschuim dan vallen deze wèl per 3 juli 2021 onder het verbod. Ook de bekende patat- en snackbakjes van polystyreen plastic blijven (vooralsnog) buiten schot bij de Europese maatregelen en mogen dus nog gebruikt worden.

Uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV)

Producenten van verpakkingen die (nog) niet onder het verbod vallen, gaan meebetalen aan het inzamelen van afval en het opruimen van zwerfafval en aan het nemen van bewustwordingsmaatregelen voor consumenten.

Het Europees verbod voor éénmalige kunststof wegwerpverpakkingen geldt vanaf 3 juli verder voor onder meer plastic rietjes, bestek en borden van hard plastic, maar ook voor bijvoorbeeld plastic ballonstokjes en wattenstaafjes. De Europese Unie wil met het verbod een bijdrage leveren aan het milieu; er moet minder plastic in de natuur en de zee terecht komen.

Producenten en leveranciers mogen sommige producten niet meer op de markt brengen; bestaande voorraden mogen na 3 juli nog wel worden opgebruikt. De komende jaren zal de Europese Unie nog meer maatregelen nemen om het gebruik van eenmalige plastics in te dammen; onder meer worden meer beperkingen verwacht ten aanzien van plastic flessen en frisdrankblikjes. Kortgeleden werden al maatregelen van kracht ten aanzien van PET-flesjes.