Veggietest: McPlant gooit hoogste ogen bij Kassa

Actueel |
13 maart 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Vjèze Fur hapt, screenshot BNN Vara Kassa

De vegetarische kipburger en de McPlant-burger van McDonald’s hebben de veggietest van Kassa gewonnen. Het consumentenprogramma van BNN Vara testte zowel veggie-kip als veggie-rundburgers bij McDonald’s, KFC, Burger King, Febo en Smullers.

Freddy Tratlehner, beter bekend als rapper Vjèze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, ging met een Kassa-busje langs de restaurants van de fastfoodmerken om de plantvarianten van kip- en hamburgers te scoren.

Tratlehner publiceerde enkele kookboeken, maar was niet de enige tester. Ook een groot panel van studenten en docenten van de koksopleiding van ROC Amsterdam gaf zijn oordeel. Onder hen waren de nodige panelleden die een opleiding volgen tot plant-based chef.

“Het is niet allemaal genieten…”

Het oordeel van Freddy en Kassa: “Het is niet allemaal genieten. Zo vallen de vegetarische kipburgers over het algemeen tegen. Wat betreft de vegetarische hamburgers zijn de verschillen opvallend groot. De één heeft een goede burger met fijne garnering en proeft vers, de ander is het tegenovergestelde en maakt een rubberachtige verbrande indruk.” Vjèze Furs algemene oordeel in het dagelijks leven: de smaak van vegaburgers valt over het algemeen vies tegen.

McPlant steekt er bovenuit

Het broodje dat er in beide categorieën met kop en schouders volgens alle testers bovenuit steeg: de McPlant veggieburger van McDonald’s. De burger werd getrakteerd op het rapportcijfer 8. Hoewel bij de kipburgers de Veggie McChicken ook als beste uit de bus kwam, was hier het verschil met de andere kipburgers kleiner. Afgezien van de McPlant scoorden bijna alle andere veggieburgers magere cijfers: hooguit kreeg een enkeling net een magere voldoende.

Test vega-hamburgers:

  1. McPlant, McDonald’s
  2. Veggie Whopper, Burger King
  3. Vega Grillburger, Febo
  4. Vegaburger, Smullers

Test vega-kipburgers:

  1. Veggie McChicken, McDonald’s
  2. Veggie Burger, KFC
  3. Veggie Long Chicken, Burger King
  4. Chickless Burger, Smullers

Meer over