Domino’s opent in Doetinchem zijn eerste dark kitchen

Actueel |
13 maart 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Domino’s PR

Domino’s Pizza opent in Doetinchem zijn eerste dark kitchen van Nederland. Het filiaal op een bedrijventerrein gaat feitelijk fungeren als een satellietkeuken. De reguliere vestiging aan de rand van het stadscentrum kan namelijk de vraag alleen niet altijd aan.

Aan omroep Regio8 laat Domino’s in Doetinchem weten: “Doetinchem is eigenlijk te groot voor één filiaal. Vanuit Domino’s moeten we een bepaalde bezorgtijd halen. Dit lukt nu vaak niet.” Volgens Domino’s speelt ook mee dat Doetinchem een relatief grote gemeente is met lange aanrijdtijden.

Industrieterrein

De regionale omroep meldt ook dat de dark kitchen niet stuit op bezwaren bij de gemeente Doetinchem. Hoewel het een productiekeuken betreft en dus geen bestemming “detailhandel”, werden in andere gemeenten door de overheid in het verleden wel bezwaren aangevoerd tegen dark kitchens op industrieterreinen. Wanneer de dark kitchen van Domino’s opengaat, hangt nog af van besprekingen met potentiële franchisenemers.

Andere fastfoodmerken

Nog weinig grote fastfoodmerken experimenteren met dark kitchens. Zo opende McDonald’s in de VS recent een compacte proefvestiging: het is feitelijk een soort Domino’s variant van een fullsize restaurant. In Engeland nam Burger King wèl proeven met een satellietkeuken die op piektijden de maaltijdbezorging voor zijn rekening neemt, maar dit leidde nog niet tot een grootscheepse uitrol.

Een fastfoodketen die internationaal wél volop dark kitchens opent, is Wendy’s, na McDonald’s en Burger King het derde hamburgermerk in omvang. Wendy’s maakt zowel gebruik van shared dark kitchens (meer gebruikers onder één dak) als stand-alone keukens om de uitrol in nieuwe markten te versnellen.

Dark frituren

Binnen de cafetariasector is in Heerlen sinds jaar en dag de Online Friture actief, gericht op bezorging vanuit een productiekeuken. AnyTyme opende in het verleden een dark kitchen in Borne, Foodmaster startte er twee jaar geleden mee in Almelo. De dark Foodmaster sloot echter weer snel. Formulehuis FHC ziet niet langer brood in dark kitchens, omdat het “ontbreken van een voordeur” ervoor zorgt dat er lokaal geen merkbeleving wordt opgebouwd. Febo heeft sinds enkele jaren wèl speciale bezorgkeukens in de regio Groot-Amsterdam.

Meer over