McDonald’s introduceert McPlant

Actueel |
11 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: McDonald’s

McDonald’s gaat onder de naam McPlant zelf vleesvervangers ontwikkelen voor zijn burgers, kipnuggets en ontbijten. Het Amerikaanse concern wil McPlant in de loop van 2021 introduceren, maar wanneer precies is nog onduidelijk.

Internationaal president Ian Borden maakte de introductie van de eigen lijn bekend tijdens een bijeenkomst met McDonald’s-Investeerders. Over het precieze tijdstip van de introductie zei Borden: “Als onze klanten er klaar voor zijn, zullen wij er ook klaar voor zijn.”

Experimenten

2019 was binnen het segment van quick service restaurants (QSR) het doorbraakjaar van plantaardige alternatieven voor (rund)vlees. McDonald’s testte vorig jaar in Canada zijn PLT-burger als plantaardig alternatief. Ook worden in verschillende landen veggie nuggets verkocht, terwijl in ons land onlangs de Veggie McKroket debuteerde.

Hele productlijn

Kennelijk is het management van McDonald’s niet tevreden over deze alternatieven. Het bedrijf streeft met McPlant naar een basisproduct dat breed kan worden toegepast als plantaardig ingrediënt. Het nieuws over McPlant bezorgde Beyond Meat, specialist in vegaburgers, een koersval op de beurs van New York. Overigens zou Beyond Meat één van de partners zijn bij de ontwikkeling van McPlant.

Burger King

Burger King is sinds september present op de Nederlandse markt met plantaardige burgers. In Nederland en andere landen in Europa wordt samengewerkt met de Vegetarische Slager (Unilever) terwijl in de VS het bedrijf Impossible Burger de veggie pattty’s maakt. Beyond Meat maakt burgers van erwten, bonen en zaden, Impossible Burger van soja en de Vegetarische Slager van soja en de vezelrijke lupineboon.