Ton Norp overleden: “Snackvakman pur sang”

Actueel |
19 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De bekende Zwolse frituurondernemer Ton Norp is eerder deze maand op 56-jarige leeftijd overleden. Anderhalf jaar geleden sloot Norp zijn bedrijf reeds, mede gedwongen door extreem hoge energielasten. Het familiebedrijf was ruim 70 jaar een bekende naam in Zwolle.

Norps grootvader startte aan het begin van de jaren 1950 een banketbakkerij. Die werd kort daarna uitgebreid met onder meer een automatiek, beëindigd in 2020, en een tearoom. De ouders van Ton Norp richtten zich vanaf 1969 helemaal op snacks en catering. Norp werd een cafetaria. Ton zat zelf sinds het einde van de vorige eeuw als mede-eigenaar in het bedrijf, samen met zus Mariëlle.

Nierbroodje als icoon

Norp kampte al enige tijd met gezondheidsklachten. Ton Norp was een frituurman in hart en nieren. De kalfskroketten van Snackcorner Norp golden als een begrip. Maar dit geldt zeker ook voor de nierbroodjes uit eigen keuken. Dat anno 2024 de zeldzame snack nog door enkele Zwolse cafetaria’s wordt gemaakt en verkocht, komt mede doordat Norp er een bekende Zwolse snack van maakte.

Tot de Zwolse fans van Norps nierbroodje behoorde ook driesterrenchef Jonnie Boer. ProFri-directeur Frans van Rooij heeft warme herinneringen aan Ton Norp. Ruim tien jaar was hij lid van vakvereniging ProFri. Van Rooij zegt: “Alle huisgemaakte snacks waren top. Voor het nierbroodje zou ik zo weer willen omrijden. Het was een vakman pur sang.”

Frituurwereld schreef in september 2022 bij de sluiting van Snackcorner Norp: “Norps snackbedrijf geldt in de Overijsselse hoofdstad als een lokaal frituuricoon. Hier worden van oudsher volop snacks uit eigen keuken verkocht, waaronder vaste waardes volgens eigen receptuur als het nierbroodje, ooit een bestseller in snackbars, en de beroemde Zwolse Norp-kroket.”

Foto’s: familefoto Snackcorner Norp en portret Eileuvers.nl