Snackicoon Norp sluit na ruim 70 jaar: ‘Hoge energierekening de druppel…’

Actueel |
21 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Norp, Facebook

“De energiecrisis raakt mij en daarmee de zaak en ons team diep. Een meer dan vier keer zo’n hoge rekening is niet meer op te brengen….” Met deze mededeling sluit cafetaria Norp in Zwolle vandaag na meer dan 70 jaar trouwe dienst voorgoed zijn deuren.

Ondernemer Ton Norp postte de mededeling eerder deze week op Facebook. Zijn zaak was al minder geopend doordat hij kampte met ziekte. Maar graag had Norp nog jaren door willen gaan. “Tot het moment vorige week, toen wij de nieuwe energierekening voor de komende maand ontvingen. Dit bleek de spreekwoordelijke druppel die de emmer nu versneld heeft doen overlopen,” aldus Norp.

Snackicoon van Zwolle

Norps snackbedrijf geldt in de Overijsselse hoofdstad als een lokaal frituuricoon. Hier worden van oudsher volop snacks uit eigen keuken verkocht, waaronder vaste waardes volgens eigen receptuur als het nierbroodje, ooit een bestseller in snackbars, en de beroemde Zwolse Norp-kroket.

In 1953 werd de automatiek geopend, Delpher

Norps grootvader startte aan het begin van de jaren-1950 een banketbakkerij, die later werd uitgebreid met onder meer een automatiek, beëindigd in 2020, en een tearoom. De ouders van Ton Norp richtten zich vanaf 1969 op snacks en catering. Norp werd een cafetaria. Ton zit zelf sinds het einde van de vorige eeuw als eigenaar in het bedrijf.

Productiekeuken blijft open

Andere horecabedrijven die Norps huisgemaakte snacks verkopen, blijft Ton vanuit zijn productiekeuken nog wel beleveren. Klanten die in de winkel diepgevroren snacks willen kopen voor thuis, kunnen dit zaterdag 1 oktober voor het laatst nog doen.

Maar de frituur bij Norp gaat na vandaag voor snackgasten nooit meer aan…

Meer over