Jonnie Boer opent Aziatische snackbar met streetfood in Zwolle

Actueel |
9 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Bar Senang

Topchef Jonnie Boer opent komende zaterdag in Zwolle een Aziatische snackbar. Bar Senang heeft een aanbod dat doet denken aan de snacks en gerechtjes die je in Aziatische landen als streetfood kunt kopen. Senang past in een langjarige trend van topchefs die zich met snackfood bezighouden.

Bar Senang komt naast Brass Boer Thuis, de brasserie die Jonnie en Thérèse Boer eerder al openden in Zwolle, de stad waar sinds jaar en dag hun toprestaurant De Librije is gevestigd.

De Aziatische snackbar heeft twintig staplaatsen en twintig zitplaatsen. “Het is een laagdrempelig concept, waar je zowel snel als uitgebreid wat kunt eten,” zeggen Jonnie en Thérèse in de media.

De trend van chef’s fastfood werd veertien jaar geleden ingeluid door de Franse topkok Paul Bocuse. Hij opende in Lyon een culinair fastfoodrestaurant onder de naam Ouest Express. Bocuse’s voorbeeld werd gevolgd door internationale topchefs. In ons land gingen chefs zich eveneens bezighouden met snackfood als friet, kroketten en burgers (Sergio Herman, Niven Kunz en Edwin Kats) en pizza (topchef Jacob Jan Boerma).

Topchefs waren afgelopen weken voor het RTL 4-programma Snackmasters ook al volop in de weer met snacks. In de TV-serie kregen ze de opdracht zowel frituursnacks als borrelsnacks zo goed mogelijk na te bootsen. Zo moesten onder meer een Mexicano en een Grillburger worden nagemaakt. De finale gisteren (opdracht: borrelnootjes namaken) ging tussen sterrenchef Dennis Huwaë en topkok Ron Blaauw. Blaauw won de finale; onder de naam The Fat Dog ontwikkelde hij in het verleden een formule voor culinaire hotdogs.

Eén van de andere deelnemers aan Snackmasters, sterkok Hans van Wolde, is een andere sterrenkok met een rijke snackervaring. Tijdens de lockdowns toerde hij door Limburg met zijn Brut Friterie; bij zijn nieuwe restaurant Brut 172 opent hij op termijn een frituur en een ijssalon. Geen wonder: het verhaal gaat dat Van Wolde al in zijn kindertijd top-satésaus maakte bij snackbar Hokie Pokie in zijn toenmalige woonplaats Capelle aan den IJssel.

Meer over