Subway gaat in de verkoop

Actueel |
23 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Subway Franchise Nederland

Eén van de grootste fastfoodketens ter wereld wordt verkocht. Volgens dagblad de Wall Street Journal zoekt broodjesformule Subway een nieuwe eigenaar. Wereldwijd heeft het ruim 37.000 vestigingen, in ons land ruim 200.

Met de verkoop is een bedrag van 8,5 tot negen miljard euro gemoeid, aldus de krant, die verder schrijft dat de onderhandelingen nog in de beginfase verkeren. Externe adviseurs zijn door moedermaatschappij Doctor’s Associates Inc ingehuurd om de verkoop te realiseren. De Wall Street Journal stelt dat met name investeringsbedrijven interesse zullen tonen.

Cijfers niet openbaar

Omdat Subway een familiebedrijf is, publiceert de franchiseformules zelden of nooit cijfers. Naar verluidt boekten de circa 21.000 Subways in Amerika in 2021 een omzet van 8,6 miljard euro ofwel circa 410.000 euro per vestiging. Volgens deskundigen heeft Subway in de Verenigde Staten 60 procent van de formulegebonden broodjesomzet in handen.

Totaal heeft Subway volgens opgave van het bedrijf zelf momenteel ongeveer 37.000 vestigingen in honderd landen. Sinds het overlijden van grote baas Fred De Luca in najaar 2015 kreeg de formule een flinke knauw. Bij De Luca’s dood waren er ongeveer 45.000 vestigingen in 112 landen. Dat aantal liep de laatste jaren sterk terug, een achteruitgang die door corona nog aanmerkelijk is versneld.

Stagnatie in Nederland

Ook in ons land stagneert de groei van Subway de laatste jaren. In het jaar 2000 werd in ons land de eerste vestiging geopend. Hoewel het broodjesmerk op zijn hoogtepunt 209 Nederlandse vestigingen had, is het beoogde aantal van 300 outlets nooit bereikt. De laatste jaren vertoont het aantal Subways in ons land een licht dalende trend. De gemiddelde omzet per vestiging ligt in Nederland op ongeveer 350.000 euro.

Subway is in het bezit van Doctor’s Associates in de staat Connecticut, een familiebedrijf dat dus niet aan de beurs is genoteerd. De inkomsten bestaan uit een percentage (8 procent) van elke franchisevestiging. De nabestaanden van Fred De Luca en de eveneens overleden financier Peter Buck bezitten de aandelen. John Chidsey, een voormalige baas van Burger King, is sinds najaar 2019 de topman van het familiebedrijf waarin Subway is ondergebracht.

Meer over