Géén warme Holtkamp meer: einde van tijdperk

Actueel |
20 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Holtkamp

De Amsterdamse patisserie-bakkerij Holtkamp is gestopt met de verkoop van warme kroketten. Hiermee komt een einde aan een tijdperk. Banketbakkers zijn de bakermat van de kroket: in Nederland zijn nu niet of nauwelijks meer bakkerijen te vinden die zelfgemaakte warme kroketten verkopen.

door Ubel Zuiderveld

Vanwege personeelsgebrek én de energielasten worden Holtkamps beroemde kalfs- en garnalenkroket en andere frituursnacks alleen nog als diepvries verkocht.

Dagblad Het Parool meldt dat het besluit reeds het afgelopen najaar is genomen. In de krant zegt Angela Holtkamp dat de bakkerij aan de Vijzelgracht de afgelopen tijd al veel klanten aan de toonbank heeft moeten teleurstellen. Holtkamp begon ruim vijftig jaar geleden met de verkoop van kroketten.

Arbeidsintensieve energieslurpers

Holtkamps kroketten groeiden in de loop van de tijd uit tot een soort legendes. Zo schonk De Wereld Draait Door tien jaar geleden ongewoon royaal aandacht aan de finesses van de kalfscroquette, die sinds 1969 wordt gemaakt, en de mediagenieke grachtengordelgarnalenkroket, geïntroduceerd in 1979.

Volgens Holtkamp waren de kroketten te arbeidsintensief en leidden ze teveel af van het reguliere banketwerk in de bakkerij. Vanwege de gestegen energielasten van het frituren had Holtkamp voor de kroketten de prijs enorm moeten verhogen als de verkoop voortgezet zou zijn. Warme saucijzenbroodjes worden nog wel verkocht, want die hoeven immers niet in de frituur.

Distributie in de horeca

Overigens zijn de kroketten van Holtkamp al geruime tijd landelijk verkrijgbaar. Nadat ze aanvankelijk alleen werden verkocht aan ‘betere restaurants’, werden ze bijna tien jaar geleden ruimer in de horeca gedistribueerd. Tegenwoordig verkoopt ook menig cafetaria ze. Holtkamp volgde hiermee de trend die Amsterdamse merken als Van Dobben en Kwekkeboom dertig jaar geleden zetten.

Twee jaar geleden kreeg geestelijk vader Cees Holtkamp nog een Amsterdamse culinaire prijs. Bovendien is zijn boek De Banketbakker meer dan eens gelauwerd als een standaardwerk onder de receptenboeken. Het oudste landelijk bekende Amsterdamse krokettenmerk is overigens Febo. De bakkerij van de familie De Borst maakte vermoedelijk meteen na de opening in 1941 reeds kroketten. Vanaf 1960 worden die via automatieken en over de toonbank verkocht in eigen vestigingen.