Stichting Kroket: “Geen kroket té gek”

Trivia |
21 september 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Google pakt steeds weer verrassend uit. De redactie van Frituurwereld stuitte op de website van de Stichting Kroket. Stichting Kroket? Nooit van gehoord. We dachten nog even aan de club die “handmatig kroketten draaien” wil bombarderen tot immaterieel erfgoed (zie bladzijde 51), maar daarmee heeft Stichting Kroket niets te maken. Wat is het dan wel?

Wij citeren de missie waarvan de stichting op haar website getuigt: “Bij Stichting Kroket draait alles om kroketten en dan bedoelen we niet zomaar een kroket, geen simpel kroketje van Edje, maar een echte culinaire kroket! Stichting Kroket verzorgt workshops, proeverijen en catering op locatie. Alles met de culinaire kroket in de hoofdrol!” Wat de stichting bedoelt met het badinerende statement “geen simpel kroketje van Edje” laten we maar even voor wat het is.

Dat het maken van een goede kroket geen sinecure is, daarmee zijn we het wel eens. Stichting Kroket verzorgt in Amsterdam workshops kroketten maken. Na de workshop worden de zelfgemaakte kroketten tijdens een borreluurtje opgepeuzeld. Verder verzorgt de stichting proeverijen van kroketten op locatie via een krokettenmenu van zes gangen. Daarnaast heeft de stichting een apart biergenootschap, dat op zoek gaat naar de ideale bier/kroket-combinatie. Initiatiefneemster van de Stichting Kroket is Wanda van der Linden, die de workshops en proeverijen naar eigen zeggen als vrijwilliger organiseert. Het Groot Culinair Croquettenboek van kok Edwin Cats, dertien jaar geleden verschenen, vormt de inspiratiebron. Promotie van de kroket (met zelfs Engelstalige workshops) is natuurlijk een nobel doel. Wel blijven we zitten met de vraag waarom Stichting Kroket eigenlijk een stichting is.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 13 – Najaar 2019