Kroket in gedrang in steeds meer kantines

Actueel |
5 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Kwekkeboom

De vleeskroket krijgt het in kantines en bedrijfsrestaurants steeds moeilijker. De afgelopen dagen haalden bedrijven en instellingen het nieuws met pogingen om de traditionele snacktoppers uit hun assortiment te weren.

“Het streven is om het broodje bal en de kroket steeds meer te bannen.” Dit meldt RTV Noord over de gemeentelijke catering in Groningen. Na de provincie Groningen, kiest de gemeente nu ook voor een vega-vriendelijke aanpak.

Vleesloos als norm

Het principe van vleesloos eten moet de standaard worden voor ambtenaren en lokale politici. Nog niet tijdens de lunch in de kantine, maar wel op recepties en bijeenkomsten. Wie vlees of vis wil, moet dit van tevoren gaan aangeven onder het motto “Carnivoor? Geef het door!”. Tijdens de raadsvergadering later deze maand geldt voor het eerst dit principe.

Kroket is taboe

Een toenemend aantal instanties en bedrijven lijkt de vleeskroket en de gehaktbal te weren. Zo publiceerde bouwbedrijf Ballast Nedam onlangs een eigen ‘Bouwbesluit’. Vakplatform Vastgoedmarkt meldt: “Elektrisch rijden en vegetarisch eten worden de norm, een kroket bij de lunch is voortaan taboe.”

Verder deed de huisarts en leefstijlarts Iris de Vries uit Zwolle vorige week van zich spreken in de media. Zij vindt dat ziekenhuizen aan het bed en in hun kantines helemaal moeten focussen op gezonde voeding. Knakworsten en kroketten moeten wat haar betreft verbannen worden.

Broodje kroket schrappen?

Vakblad Facto laat Chelsea Onderwater aan het woord over deze trend. De diëtiste van de grote contractcateraar Sodexo Nederland zegt: “Een doorgewinterde broodje kroket-eter krijg je niet van het ene op het andere moment aan de quinoa-salade. Als je het broodje kroket opeens volledig uit het assortiment schrapt, kan het zijn dat die op zijn achterste benen gaat staan.”

Verder stelt Onderwater dat kantines het aantal dagen dat broodjes kroket worden aangeboden, langzaam moeten terugdraaien of de kroket achteraan in hun vitrines moeten leggen. “Maak de stappen nooit te groot. Je wilt ook niet dat je collega’s alsnog naar de snackbar lopen.”

Meer over