Belgen bouwen volop frietfabrieken in Frankrijk

Actueel |
24 januari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Aan de bouw van nieuwe frietfabrieken in Europa lijkt geen einde te komen. Met name Belgische aardappelproducenten roeren zich. In Frankrijk zijn reeds twee frietfabrieken van Belgische fabrikanten in aanbouw. Daar komt nog een derde fabriek bij van producent Ecofrost.

Op het terrein van een voormalige producent van chips, wil Ecofrost over twee jaar een fabriek openen die jaarlijks 200 miljoen kilo diepgevroren friet en aardappelpuree gaat maken. Ecofrost investeert bijna 100 miljoen euro in de nieuwe fabriek in Noord-Frankrijk. Ecofrost exporteert naar meer dan honderd landen. De friet komt zowel terecht in supermarkten als de horeca.

Franse frietaardappelen

De Belgische frietindustrie leunde de afgelopen jaren al sterk op Franse aardappelen. Volgens berichten in de vakmedia verdwijnt een derde van alle frietaardappelen in Frankrijk naar België voor verder verwerking. Om de afstand van aardappelveld naar fabriek te verkorten, investeren de Belgische frietfabrikanten dus nu volop in Frankrijk.

Naast Ecofrost streken ook Clarebout en Agristo met fabrieken neer in Frankrijk. De nieuwe fabrieken van de laatste twee zullen al dit jaar op volle toeren gaan draaien. Frankrijk groeit met deze nieuwe Belgische fabrieken uit tot een frietland van groot belang. De totale frietproductie zal zo’n beetje verdubbelen. Ook Aviko is een belangrijke afnemer van Franse aardappelen.

Foto: Ecofrost