Gekweekte rundvleesburgers zijn nu ook voorzien van gekweekte vetten

Actueel |
2 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Mark Post met kweekburger, foto Mosa Meat / David Parry

De grootschalige productie van hamburgers die gemaakt zijn van kweekvlees komt steeds dichterbij. Mosa Meat in Maastricht voegt nu ook gekweekt vet toe aan de burgers, zodat de burgers steeds meer lijken op de rundvleesburgers die heden ten dage op de markt zijn.

Professor Mark Post van de universiteit Maastricht had vorige week tijdens Koningsdag in de Limburgse hoofdstad een korte ontmoeting met koning Willem-Alexander. Daar vertelde hij dat sinds kort gekweekt vet is toegevoegd aan de kweekburger.

Bijna tien jaar geleden presenteerde Post het eerste prototype in Londen. Kweekvet kan de laboratoriumburgers meer natuurlijke sappigheid geven. Ook aan de Wageningse universiteit wordt hard gewerkt aan het nabootsen van dierlijke vetten, maar daar is het onderzoek met name gericht op toevoegingen aan vegaproducten.

Leonardo DiCaprio

Het bedrijf van Post is inmiddels gegroeid naar 135 werknemers. De afgelopen jaren zag Mosa Meat kans tientallen miljoenen euro’s aan investeringsgeld voor de verdere ontwikkeling van gekweekte hamburgers binnen te halen. Vorig jaar wierp ook acteur Leonardo DiCaprio zich op als een van de investeerders.

Regelgeving

Achter de schermen wordt druk uitgeoefend om de regelgeving zodanig veranderd te krijgen dat kweekvlees in Nederland en de rest van Europa daadwerkelijk verkocht en genuttigd mag worden. Dat mag nu namelijk in grote delen van de wereld nog niet. In onder meer Singapore en Israël gebeurt het al op vooralsnog experimentele basis. Kweekvlees is vlees dat wordt gekweekt op dierlijke en/of nagebootste dierlijke voedingsbodems in laboratoria. Indien het op grote schaal navolging vindt, zou de veestapel wereldwijd geminiseerd kunnen worden. De basis voor de ontwikkeling van kweekvlees werd al in de vorige eeuw gelegd door een Amsterdamse wetenschapper.