België: meer frituren per inwoner

Actueel |
21 september 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Nederland-België / Datlinq

Het zal niemand verbazen, maar bureau Datlinq onderzocht het voor de zekerheid nog maar eens: België heeft meer frituurspeciaalzaken per inwoner dan Nederland. Op elke 1934 inwoners heeft België één frituur. In Nederland is één cafetaria, snackbar of frituur per 2889 inwoners.

Het absolute aantal frituurspeciaalzaken is in beide landen vrijwel hetzelfde: ongeveer 6000 in Nederland tegen 5908 bij onze zuiderburen. Bij onze zuiderburen is de provincie Antwerpen verreweg het best voorzien van frituurbedrijven. Sowieso is Noord-België beter af dan het zuiden van het land. In ons land vinden we de meeste frituurbedrijven eveneens in de verstedelijkte gebieden in de Randstad. Maar niet alleen daar. De provincies Noord-Brabant en Gelderland hebben een frituur-dichtheid die niet onder doet voor Noord- en Zuid-Holland.
Van ketenvorming is bij onze zuiderburen nauwelijks sprake: slechts 3 procent van de Belgische frituren is aangesloten bij een formule. In Nederland ligt het percentage op 20 procent. Overigens dient hierbij te worden aangetekend dat Datlinq in beide gevallen ook de Amerikaanse frituurketens meerekent; zowel bij de bepaling van het totale aantal frituurbedrijven als bij het onderzoek naar de ketenvorming. In Nederland is McDonald’s met 284 locaties de grootste: Kwalitaria volgt op grote afstand als tweede. In België blijft Quick (88 locaties) zijn collega-burgerformule McDonald’s (85) nipt voor.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 13 – Najaar 2019