ONL: “Meer steun en sneller uitbetalen aan horeca”

Actueel |
9 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Hans Biesheuvel, foto: Ondernemend Nederland ONL

Meer steun en veel snellere uitbetaling. Hiervoor pleitte Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), tijdens een interview met BNR Nieuwsradio. “Liquiditeit is nu voor veel bedrijven het toverwoord en die droogt nu op.”

Biesheuvel overlegt mede namens de Horeca Alliantie inclusief vakvereniging ProFri met de ministeries, kamerleden en bewindslieden in Den Haag. De steunmaatregel voor doorlopende vaste lasten (TVL) moet wat hem betreft omhoog van 85 naar 100 procent. Immers: “De horeca is nu vanaf oktober dicht. Het lijkt nog wel even te duren. Dus is 100 procent steun op dit moment wel het minste.”

Lang wachten

Biesheuvel vindt verder dat de overheid alles in het werk moet stellen om de steun sneller uit te betalen. “Ik krijg steeds meer berichten dat ondernemers lang moeten wachten op uitbetaling,” zegt de ONL-voorzitter. Eind februari was nog in het nieuws dat de horeca zestien weken moet wachten op steunbijdragen uit de TVL-pot.

Opplussen

Volgens Biesheuvel geldt hetzelfde voor de TONK. Deze regeling, bedoeld voor noodlijdende ondernemers om privélasten op te vangen, wordt door gemeenten uitgevoerd. Ook in dit geval moeten gedupeerde lang op geld wachten. Biesheuvel wijst erop dat sommige ondernemers al tien maanden geen inkomen hebben. “48 procent van de ondernemers zit op bijstandsniveau of lager. Het is niet acceptabel om níet op te plussen. Verder zeg ik nog één ding: 100 procent steun. Met minder nemen we gewoon geen genoegen meer.”

Meer over