450 cafetaria’s en andere spijsverstrekkers stopten

Actueel |
10 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

450 cafetaria’s, snackbars, lunchrooms, ijssalons en andere spijsverstrekkers staakten vorig jaar hun bedrijf. Dat meldt het CBS. Dat lijkt een hoog aantal. Toch is het maar enkele procenten meer dan in 2019. De mutatiegraad in de horeca is namelijk altijd relatief fors.

Rest van horeca

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt verder over bedrijfsbeëindigingen in de horeca: “Bij de branches met de meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon zijn in 2020 relatief veel horecabedrijven. De meeste bedrijfsopheffingen zijn in 2020 te vinden bij de restaurants, te weten 470, ongeveer 10 procent meer dan een jaar eerder.” Ook cafés scoorden hoog op de lijst van sectoren met veel stakers; dat is een beeld dat al een lange reeks van jaren zichtbaar is.

Faillissementen

Al eerder liet het CBS weten dat het aantal faillissementen in het totale Nederlandse bedrijfsleven vorig jaar zelfs het laagste niveau in twintig jaar bereikte. De verklaring hiervoor ligt vermoedelijk deels bij de coronasteun, die ervoor zorgt dat wankele bedrijven het nu net redden. De horeca behoorde wel tot de uitzonderingen in de trend van een lager aantal faillissementen: in 2020 gingen 235 horecabedrijven failliet tegen 196 in 2019.