Ondanks coronaleed: drie dingen om blij van te worden

Actueel |
9 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Wéér geen versoepelingen voor de horeca. Ook bij frituurspeciaalzaken zullen we deze maand nog zeker geen volle terrassen en zitgedeeltes zien. Toch zijn er bij alle lockdown-ellende ook drie dingen om erg blij van te worden.

We weten het. Terwijl het de ene cafetaria voor de wind gaat door afhaal en bezorging, hebben andere frituurprofessionals juist ernstig te lijden. Bijvoorbeeld omdat ze het helemaal van passanten moeten hebben, terwijl er nu geen mens voorbij komt. Om de moed erin te houden, serveert Frituurwereld drie bemoedigende trends.

Friet is mateloos populair

Hoe je het ook wendt of keert: friet, het kernproduct van de branche, is mateloos populair. Of het nu gaat om topkoks en attractieparken of gewone restaurants en cafés: velen boeken tijdens de lockdowns veel succes met friet als bezorg- en afhaalgerecht. Ja, natuurlijk zijn er concurrenten actief die je misschien liever kwijt dan rijk bent. Maar beter kun je de belangstelling voor friet positief uitleggen: het is én blijft een grote markt en jouw frituurspeciaalzaak profiteert mee van de frietpopulariteit.

De snackbar is in trek

De zogenaamde Frituurloop, een snackwandeling langs cafetaria’s, bevestigde het de afgelopen week maar weer eens. De Nederlandse consument heeft de frituur nog lang niet afgezworen. In steden als Groningen en Zwolle bracht de Frituurloop vele honderden snackliefhebbers op de been en in de benen. Onder hen waren ook veel jongeren, de gasten van de toekomst. Ja, de Nederlandse snackbar is nog volop in tel en misschien is hij door veel consumenten zelfs wel “herontdekt”.

Spaargeld gaat rollen

Vorig jaar spaarden de Nederlanders meer dan ooit tevoren. Ze zetten een recordbedrag van liefst 42 miljard euro opzij. Het is vooral geld dat ze niet uit kúnnen geven, omdat de consument minder shopt, minder reist en minder uit eten gaat. Als de meeste vaccinaties zijn gezet en de horeca heropent, gaat veel van dat geld rollen. De voorspelling van deskundigen is: na corona gaan Nederlanders het leven weer vieren en zal de horeca floreren. Sleep de stoelen maar vast aan: mag je er in jouw gemeente ook wat stoelen extra bijzetten op jouw terras? Als de voortekenen niet bedriegen, wordt het een formidabele frituurzomer!