Frietbakkers gaan dit keer verder dan Polen: gratis friet in Oekraïne

Actueel |
18 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld-Coen-van-Oosten-en-Franky-van-Hintum-frietbakkers-voor-Oekraine
Coen van Oosten (links) en Franky van Hintum

Ze zijn al twee keer met frietwagens naar de grens tussen Polen en Oekraïne gereisd. Nu trekken Franky en Coen voor het eerst de grens over om mensen in Oekraïne te voorzien van eten en drinken.

Frietbakkers Franky van Hintum (Franky’s Fish, Chips and Snacks in Eindhoven) en Coen van Oosten (De frietketel in Waspik) willen vrijdag 20 mei voor de derde keer richting het oosten met friet, snacks, dranken en snoep. In maart en mei hebben ze dagenlang eten en drinken uitgedeeld in Polen, aan de grens met Oekraïne. Ook in Nederland hebben ze een aantal keren gratis friet gebakken voor vluchtelingen bij opvangcentra. Nu trekken ze weer oostwaarts en steken ze daadwerkelijk de grens tussen Polen en Oekraïne over. Eindbestemming: Lviv. De ondernemers willen daar zo lang mogelijk blijven. Lviv ligt in West-Oekraïne, op ongeveer 80 kilometer van de grens met Polen.

Steun nodig

Om zoveel mogelijk mensen van een maaltijd te kunnen voorzien, vragen de ondernemers weer om steun. Via steunactie.nl kunnen mensen geld doneren en lezen over de voortgang van de actie. Franky en Coen worden ook ondersteund door verschillende fabrikanten, waardoor ze telkens met dozen vol friet en snacks, maar ook sauzen, dranken en snoep op pad kunnen.

2000 porties per dag

De vorige keer waren ze in staat om 2000 porties friet en snacks per dag uit te delen. Nu willen ze dat ook in Lviv doen. “In de regio Lviv zijn honderdduizenden vluchtelingen uit heel Oekraïne die vaak nagenoeg zonder geld moeten zien te overleven”, vertellen de twee op hun website. Franky van Hintum is persoonlijk betrokken bij de oorlog in Oekraïne. Zijn vrouw komt er vandaan en haar familie zit nog in Kiev.

Videoverslag van de actie