Frietbakkers zoeken collega’s om te helpen bij Oekraïense grens

Actueel |
25 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Coen van Oosten (links) en Franky van Hintum

Ondernemers Franky van Hintum en Coen van Oosten keren met hun frietwagen terug naar de Pools-Oekraïense grens. De frietbakkers zijn dit keer op zoek naar collega’s om mee te helpen, en wellicht een extra frietwagen.

Frietbakkers Franky van Hintum (Franky’s Fish, Chips and Snacks in Eindhoven) en Coen van Oosten (‘t Carmelietje, Waspik) vertrekken begin april voor de tweede keer naar de Pools-Oekraïense grens. Begin maart trokken de ondernemers voor het eerst daarheen om vier dagen friet, snacks en snoep uit te delen aan vluchtelingen. Nu willen ze beter op reis zodat ze daar langer kunnen blijven. Franky van Hintum is persoonlijk betrokken bij de oorlog in Oekraïne. Zijn vrouw komt er vandaan en haar familie zit nog in Kiev.

Fysiek zwaar

“De vorige keer waren we open van 10.00 tot 20.00 uur en stonden we met z’n tweeën”, vertelt Franky van Hintum. “We waren continu aan het scheppen en dat is fysiek zwaar. Aan het eind van de dag waren we echt kapot. Daarom zijn we daar eerder vertrokken dan we zouden willen.”

Hulp nodig

Nu zijn de frietbakkers op zoek collega’s die met hen mee willen naar de Pools-Oekraïense grens. “Dan kunnen we het langer volhouden, meer uren draaien. Iemand die ervaring heeft met massabakken, is erg welkom.” Maar ook collega’s met een frietwagen mogen zich melden. “Dan kunnen we op verschillende plekken staan. In ieder geval willen we het volhouden zolang het nodig is.”

Sponsoren

De ondernemers zijn met hun actie volop in de media geweest, waaronder verschillende dagbladen, radiostations en op tv bij Humberto Tan. Ze worden gesteund door een aantal sponsoren. “Meer dan de vorige keer”, zegt Franky. “De eerste waren de Toppers. We zaten samen met hen in de uitzending met Humberto en naderhand hebben ze een mooie schenking gedaan. Ook hebben we weer sponsoren uit de cafetariawereld. Zo zorgt Remia weer voor frituurolie en sauzen.”

Werk wordt gewaardeerd

In maart bakten de twee per dag tussen de 400 en 500 kilo friet (plusminus 2000 porties) en zo’n 1700 snacks. “Wij hebben gemerkt dat het werk dat we doen bijzonder wordt gewaardeerd door de vluchtelingen”, zo is te lezen op de actiepagina. “Ook wij zelf zullen nooit meer vergeten wat we hier meemaken. We hebben fantastische Oekraïense mensen ontmoet die ondanks dat ze alles zijn kwijtgeraakt, vol goede moed krachtig doorgaan! We moeten deze mensen helpen!”

De actie van Franky en Coen is onder meer te volgen via de Facebookpagina van ’t Carmelientje en Steunactie.nl.