Franky en Coen serveren in Oekraïne 1400 porties friet en snacks per dag

Actueel |
26 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto’s: Facebook Franky’s Fish, Chips and Snacks

De Brabantse frituurcollega’s Franky van Hintum en Coen van Oosten blijven friet en snacks uitdelen aan Oekraïners. Trokken ze begin dit jaar de aandacht met hun goede werk aan de Pools-Oekraïnse grens, tegenwoordig zijn ze actief in Oekraïne zelf met een wagen met het predikaat ‘Lekkers uit Holland’.

De uitbaters van Franky’s Fish, Chips and Snacks in Eindhoven en ’t Carmelientje in Waspik maken lange dagen in hun frituurwagen tussen de oorlogsverwoestingen. Dat voor hun toonbank een rij van 150 mensen staat te wachten, is eerder regel dan uitzondering. Via Facebook zamelen Franky en Coen niet alleen geld in voor hun actie, maar delen ze ook verhalen en foto’s over hun ervaringen.

“Extreme gevechten…”

“Vandaag stonden wij in Hostomel, vlak bij Antonov International AirPort,” schrijft Franky op Facebook. “Misschien herinneren jullie deze plaats nog. Hier waren extreme gevechten en de Russen hadden het vliegveld overgenomen. Dit ging gepaard met extreem geweld. Gelukkig zijn de Russen hier verjaagd. Helaas is hier nu echte armoede doordat de fabrieken in de omgeving ook zijn weggevaagd is er nagenoeg geen werk.”

“Extra friet in een bakje voor morgen…”

Franky meldt verder: “Het was vandaag dan ook weer extreem druk. Dat er echt armoede is merken we doordat heel veel bezoekers plastic bakjes meebrachten om extra friet en snacks in te doen voor morgen. Voor velen was het hun enige maaltijd van de dag. Normaal hebben we geen kans om foto’s te maken op de drukke momenten maar vandaag kregen we bezoek van een fotografe en een Arabisch televisieteam. Morgen staan we bij de Irpin-rivier.”

“Donaties zéér welkom…”

Het Brabantse duo bakt op een dag niet zelden zo’n 1400 porties weg. De Oekraïense snackvoorkeur ligt bij kipcorns, terwijl frikandellen maar mondjesmaat aftrek vinden. Franky heeft een persoonlijke betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. Zijn vrouw en schoonfamilie komen uit het land. Inmiddels beschikken de Brabantse snackbarhouders over een eigen diepvriesopslag in Lviv in West-Oekraïne. Die wordt bevoorraad vanuit Polen. Om hun werk te kunnen voortzetten, hebben de fiere frituristen donaties nodig. Hier kun je bijdragen aan ‘Lekkers uit Holland’ in Oekraïne.

Meer over