Nasibal en Bamibal van ’t Hout in Helmond Met Goud Bekroond

Actueel |
5 juni 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

De Nasibal en Bamibal van cafetaria ’t Hout in Helmond zijn door het Nederlands Frituurcentrum Met Goud Bekroond. Volgens de smulinspecteurs van het frituurcentrum in Veldhoven smaken de Nasibal en Bamibal uit de Helmondse keuken niet alleen voortreffelijk, maar is ook de geur onovertroffen. De twee specialiteiten van ondernemers Wilco en Chantal van Seccelen worden omschreven als ‘juweeltjes uit de frituur’.

De nasi- en bamisnacks horen thuis in de eregalerij van huisgemaakte frituursnacks, aldus het frituurcentrum. Ze zijn zeer onderscheidend en een omweg meer dan waard. “Een stevige beet, een heel fijn-pikante kruiding en zowel de bami als de rijst liggen heel mooi en rul in de krokante korst. Bami en rijst in snacks zijn soms wel eens wat kleverig. Maar de snacks uit de keuken van ’t Hout zijn gevuld met mooie droge rijst en bami die rijk zijn aan geur en smaak,” aldus de smulinspecteurs.

Familierecepten

Wilco van Seccelen baseerde de bekroonde snacks op recepten van zijn vader. “Ik heb ze wat aangepast aan de smaak van deze tijd en iets meer kruiden toegevoegd.” De keurmerken hebben voor Van Seccelen emotionele waarde: “Het is een ode aan mijn vader André van wie ik het vak leerde.”

Naast de Nasibal en Bamibal, is het Frietje Topa een bestseller in de zaak. Het is friet met tzatzikisaus, verse kipkebab van het spit, ui en chilisaus. Het gerecht is bedacht door de ex-eigenaar van ’t Hout. Wilco’s dochter leidde hier op haar beurt de variant Frikandel Topa van af.

Goed Gefrituurd keurmerk

Van Seccelen heeft als frituurman een lange staat van dienst. Hij is “in de aardappels en de friet geboren”. Vanaf zijn twaalfde stond Wilco naast zijn vader in de cafetaria friet te bakken. Nadat hij in het familiebedrijf werkte en een eigen zaak in Asten had, werd hij met Chantal in 2019 eigenaar van ’t Hout.

Om zich te onderscheiden, behaalde het duo enige tijd geleden reeds het keurmerk Goed Gefrituurd. Dit keurmerk is in het leven geroepen door vakvereniging ProFri voor erkenning en herkenning van uitmuntend vak- en bakmanschap. Wilco trad vorig jaar zelfs toe tot het bestuur van de landelijke vakvereniging voor frituurders.

Nationale Smulgids

Cafetaria ’t Hout staat dankzij de keurmerken Goed Gefrituurd en Met Goud Bekroond in de nieuwe editie van de Nationale Smulgids, de adresgids voor Nederlandse frituurspeciaalzaken die een omweg meer dan waard zijn.

Foto: Wilco van Seccelen, geflankeerd door Alide van Toor van ProFri en Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum, door Cor Salverius

Meer over