Lauwe Krokettendag: “De kroket verdient écht beter dan dit…”

Actueel |
10 oktober 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

“De kroket heeft beter verdiend. De media hebben gisteren meer aandacht besteed aan Nationale Krokettendag dan de producenten en de frituurbranche zelf.” Dat zegt Frans van Rooij van vakvereniging ProFri.

Foto: Shutterstock

Er zijn niet veel cafetaria’s en snackbars bekend met de jaarlijkse feestdag van de kroket op 9 oktober, schreef het Brabants Dagblad. Sommige frituurondernemers ontdekten pas dat het Nationale Krokettendag was door een bestelling van hun klanten.

Het dagblad noemt het voorbeeld van Kees Kroket in Den Bosch. Daar bestelden twee mannen gistermiddag 35 broodjes kroket ter gelegenheid van de kroketviering. “Als ik heel eerlijk ben wisten we niet dat het Nationale Krokettendag was,” zegt iemand namens Kees Kroket in de krant.

“Iemand moet de kar trekken”

Frans van Rooij vindt in zijn algemeenheid dat de frituurbranche niet uitblinkt in het vieren van zijn zegeningen. “Terwijl het uitgelezen momenten zijn om typisch Nederlandse producten in het zonnetje te zetten,” zegt hij. Hij brengt ook de campagneweek Week van de Friet in herinnering.

Het Nederlands Frituurcentrum organiseerde deze frietweek tussen 2014 en 2018, maar zowel leveranciers als de branche haakten onvoldoende aan. “Iemand moet de kar trekken. Dat hebben wij toen gedaan met het Frituurcentrum, maar we kregen niet genoeg navolging,” aldus Van Rooij. “Trouwens, de start van Nationale Krokettendag was in 2014 wat ongelukkig. De eerste editie viel toevallig ook nog samen met onze eerste Week van de Friet.”

“In Nederland vieren we de kroket niet, maar kniezen we erover.”

“Liever Nationale Krokettenweek”

Van Rooij zou trouwens een Nationale Krokettenweek verkiezen boven slechts één enkele Nationale Krokettendag. “Meerdaagse campagnes bieden veel meer aanhaakmomenten,” zegt hij. Krokettendag 2023 bleef in elk geval beperkt tot enkele kleine vieringen her en der in het land. Wel vestigde kroketspecialist Robby Prinsen uit Emmen de aandacht op zich met een droge worstkroket, een echte Drentse specialiteit.

“Overheid zet frituur in kwaad daglicht”

De variatie aan kroketten is enorm, zegt ook Van Rooij. Hij verwijst naar de appeltaartkroket die enkele jaren geleden het keurmerk Met Goud Bekroond van zijn organisatie kreeg. “Het zijn minigerechtjes die samenkomen in de kroket,” zegt Van Rooij. Bijna jaloers is hij op onze zuiderburen. In België viert de frituurbranche vanaf 6 november met overgave de 24-ste editie van de Nationale Week van de Friet.

Frans van Rooij: “In Nederland vieren we de kroket en de friet niet. We zitten alleen maar te kniezen over de frituur. Verder dan Vlaggetjesdag voor de haring komen we niet. In België steunt de overheid de frietcampagne. Onze overheid zet juist de frituur doelbewust in een kwaad daglicht. Minister Ernst Kuipers pleitte nog kortgeleden voor hogere belasting voor McDonald’s vanwege zogenaamd ongezond voedsel. Maar het is gewoon een bedrijf dat eten verkoopt. Wat Kuipers zegt vind ik echt te gek voor woorden.”

Meer over