Zwarte Cross: waar koop je een t-shirt met een frikandelbanaan?

Trivia, Actueel |
6 juni 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

’s Lands grootste festival Zwarte Cross nadert weer met gezwinde spoed en rasse schreden. Ons oog op de crosssite werd getroffen door een banaanfrikandel also known as frikandelbanaan.

Frituurwereld durft er zijn handjes wel voor in het frituurvet te steken. Tijdens geen ander evenement in ons land worden zoveel frikandellen verkocht. Nee, ook op de TT in Assen en de Formule 1 op Zandvoort niet. Vraag is natuurlijk wel wat twee jaar na dato het effect is van het afscheid van festivalkoningin Tante Rikie. Zij was niet alleen de beschermvrouwe van het festival, maar ook enthousiast frikandellenbakster en frikandellenpromotor.

Op goede spoor

Ze schuwde hierbij niet zelfs vegetariërs op het goede spoor te zetten van Neerlands meest duurzame vleessnack. Tante Rikie raadde planteters online eens aan: “Stap even een klein moment af van je principes! Een frikandel is het antwoord op alles. Behalve op vragen als: welk weer wordt het morgen? hoe oud ben jij? en hou je van grasmaaien? In ieder geval: eet frikandel, nu!”

Pastorieke in Simpelveld

Tijdens het googelen naar frikandelbananen en banaanfrikandellen, stuitte Frituurwereld ook op de Facebook-pagina van cafetaria ’t Pastorieke in Simpelveld. Enkele jaren geleden postte ’t Pastorieke al eens een frikandel vermomd als banaan. De foto ging vergezeld van een sterk staaltje snackpoëzie: “Rozen verwelken. Schepen vergaan. Eén frikandel bevat meer calorieën. Dan een banaan…”

Nog een rijmend vers dat in de snackpastorie van Simpelveld ontstond: “Rozen zijn rood. Viooltjes zijn blauw. De geur van een frikandel. Doet mij denken aan jou…”

Wordt het misschien tijd voor een bloemlezing van de vaderlandse frikandelpoëzie? Trouwens, beste Zwarte Cross, wanneer kunnen we t-shirts kopen met de banaanfrikandel aka frikandelbanaan erop? Trouwens, welke boodschap gaat er schuil achter de afbeelding van de frikbanaan op de website?

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: website Zwarte Cross.