Minderjarige verdachten van cafetariamoord voor de rechter

Actueel |
26 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Voor de rechtbank in Den Haag is een jaar gevangenisstraf en jeugd-tbs geëist tegen de drie tieners die een rol speelden in de moord op de Haagse snackbarhouder Wei Chen. Omdat de twee meisjes en één jongen minderjarig zijn, is dit echter de maximale straf.

Xiao en Wei Chen, familiefoto crowdfundingsactie

De straatmoord op de 39-jarige Wei Chen, met zijn vrouw Xiao eigenaar van cafetaria Houtwijk, maakte begin dit jaar veel los in de gelijknamige Haagse wijk. Zo werd een indrukwekkende stille tocht gehouden waaraan veel buurtbewoners deelnamen. Bovendien bracht een crowdfunding voor Wei’s weduwe ruim 110.000 euro op. Ook werd in de politiek en de media aandacht gevraagd voor de moord, omdat voor nabestaanden die zelfstandig ondernemer zijn niets is geregeld.

Aangevallen na sluitingstijd

De tieners die terecht staan, hebben al veel op hun kerfstok, aldus het AD Den Haag. Ze waren verwikkeld in een strijd tussen twee jeugdgroepen. Bovendien was al eerder sprake van betrokkenheid bij steekpartijen, berovingen met geweld en een schietpartij.

Het drietal viel eind januari dit jaar het echtpaar Chen op straat aan na sluitingstijd, toen beiden van hun cafetaria onderweg waren naar huis. Wei overleed na de aanval aan zijn steekwonden, maar ook Xiao liep ernstige verwondingen op.

De 17-jarige jongen geldt als de hoofdverdachte. De zitting bij de rechtbank Den Haag vond vorige week achter gesloten deuren plaats, ook omdat het trio minderjarig is. Voor de zitting is twee dagen uitgetrokken. De advocaat van de familie liet in de media weten dat de straf die de officier van justitie eiste “onvoldoende erkenning is voor het leed van de familie”.

Meer over