Minderjarige daders van snackbarmoord naar de jeugdgevangenis

Actueel |
18 oktober 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Het 15-jarige meisje dat begin dit jaar de Haagse cafetariahouder Wei Chen op straat doodstak, is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 12 maanden jeugdgevangenis en jeugd-TBS. Ook twee andere minderjarige betrokkenen kregen straffen opgelegd.

Xiao en Wei Chen, familiefoto.

De moord op Wei Chen vlakbij zijn cafetaria Houtwijk veroorzaakte veel ophef in de Haagse buurt. Zo werd een stille tocht gehouden. Bovendien leidde de financiële situatie waarin zijn Chens vrouw achterbleef tot vragen in de politiek. Zo werd er gepleit voor een vangnet in vergelijkbare situaties. In augustus startte de buurt een inzameling voor weduwe Xiao Chen, die 116.000 euro opbracht. Xiao is van plan de snackbar op termijn weer te openen.

Schadevergoeding voor nabestaanden

Naast de 15-jarige hoofdverdachte die Chen de dodelijke steek toebracht, veroordeelde de rechtbank Den Haag ook de twee andere minderjarige verdachten. Het gaat om een meisje en een jongen van beiden 17 jaar. Het meisje is veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie, de jongen kreeg een half jaar. Ook dit duo kreeg jeugd-TBS opgelegd. Bovendien zijn de verdachten veroordeeld tot het betalen van 96.000 euro schadevergoeding aan de nabestaanden.

“Oorzaak in coronatijd”

In zijn persverslag schetst de rechtbank Den Haag de gebeurtenissen. “In de coronaperiode hadden de snackbareigenaar en zijn vrouw te maken met enkele incidenten met jongeren uit de wijk. Bij onenigheid over de coronapas gooiden jongeren met eten en werd het echtpaar geslagen. Het 15-jarige meisje gooide in de zomer van 2022 uit boosheid omdat ze de zaak werd uitgestuurd een fles, die maar net de frituurpan miste.”

“Confrontatie op straat”

Het rechtbankverslag vervolgt: “Op 27 januari 2023 kwamen de twee meisjes het echtpaar buiten tegen bij een parkeerplaats in Houtwijk. De 15-jarige sprak de twee aan. Het echtpaar ging de confrontatie uit de weg door niet te reageren en een andere weg te kiezen om niet langs de verdachten te hoeven lopen. Daarna zochten de twee verdachten opnieuw de confrontatie op.”

“Vanaf dat moment heeft het 17-jarige meisje drie filmpjes gemaakt. Daarop is onder andere te zien dat de 15-jarige verdachte de eerste was die fysiek handelde door een beweging te maken naar de telefoon van de vrouw van de snackbarhouder. Hierna is de situatie geëscaleerd. In welke volgorde de geweldshandelingen precies zijn verricht, is niet vast komen te staan.”

“Geduwd, geslagen, geschopt”

“Wel is duidelijk dat de 17-jarige jongen zich kort na de start van de escalatie bij de twee medeverdachten heeft gevoegd en hij samen met hen geweld heeft gepleegd tegen de snackbareigenaar. Het slachtoffer is geduwd, geslagen, gestompt, getrapt en geschopt tegen hoofd en lichaam. De 15-jarige verdachte heeft het slachtoffer hierbij drie keer met een mes gestoken: eenmaal in zijn borst en tweemaal in zijn rug. Hij is dezelfde avond in het ziekenhuis overleden. Ook is door de twee meisjes geweld gebruikt tegen de vrouw. De 15-jarige heeft bekend het slachtoffer te hebben gestoken.”

Meer over