Met dit product is het echt gedaan in de snackbar

Actueel |
29 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld-6-Exit-tabaksverkoop-in-cafetaria-en-via-automaten-Foto-001

Wie weet het nog: veel mensen kwamen vroeger niet alleen naar de snackbar voor friet, snacks en andere gefrituurde lekkernijen. Maar vanaf 1 januari 2022 is het definitief gedaan met deze bijproducten.

Een pakje sigaretten halen bij de snackbar of het café kan in het nieuwe jaar niet meer. Vanaf 1 januari 2022 geldt namelijk een verbod op sigarettenautomaten in de horeca. De verkoop van tabaksproducten vanachter de toonbank valt onder dit kleinhandelsverbod. Cafetaria’s, cafés en andere horecazaken die nog automaten hebben hangen, moeten deze dus ook per 2022 verwijderd hebben.

Serviceproduct

De sigarettenautomaat was, net als de gokautomaat, jarenlang een vertrouwd onderdeel van menig horecazaak. Vroeger plakten ondernemers het wisselgeld achterop de pakjes, omdat de automaten uit zichzelf geen wisselgeld gaven. Sommige zaken vulden een vakje in de automaat ook weleens met condooms in plaats van sigaretten. Voor veel horecazaken is tabak vooral een serviceartikel geweest met een zeer lage marge.

Tabak verdwijnt

De komende jaren worden het aantal verkooppunten van tabak en aanverwante producten afgebouwd. In 2023 komt er een verbod op de online verkoop van tabak, in 2024 mogen supermarkten geen tabak meer verkopen en vanaf 2030 is het gedaan voor tankstations en tabaks- en gemakswinkels.