Merk HapSnap maakt comeback in Den Haag

Actueel |
15 maart 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: folder HapSnap 2010

HapSnap is terug in Den Haag. In de Haagse wijk Moerwijk openden twee kameraden een snackbar onder deze oude formulenaam. Omdat de ondernemers zagen dat webadres hapsnap.nl vrij was, hebben ze die en passant ook vastgelegd.

De comeback van HapSnap is het initiatief van Hagenezen Dennis Melchior en Jack van der Spek. In een interview met Omroep West vertellen ze dat ze elkaar bijna 25 jaar geleden leerden kennen door hun werk in een Haagse HapSnap-vestiging. Beiden werkten nadien bij verschillende filialen van de snackbarformule. De huiskleuren van destijds (geel en rood) ruilde het duo in voor paars en groen.

Hard franchise

HapSnap was lang een bekende snackformule in Zuid-Holland. Vooral waren er veel vestigingen in en rond Den Haag en Rotterdam te vinden. Bijzonder was bovendien dat veel vestigingen 24/7 geopend waren. Opgericht in 1984, groeide HapSnap in ruim vijftien jaar door naar bijna 25 vestigingen.

In 2007 nam formulehuis FFC HapSnap over, dat toen 18 vestigingen had. Daarna werd het merk omgekat naar FFC’s merk Kwalitaria, net als de Woerdense formule Vork Fastfood die FFC al eerder overnam. Mede door de aankoop van HapSnap, een hard-franchiseformule, is de toekomstkoers van Kwalitaria destijds bepaald: een combinatie van full-franchise en winkelverhuur.

Oprichter aan het woord

Als de zaken voorspoedig verlopen met HapSnap Moerwijk, willen Melchior en Van der Spek onder de vintage merknaam graag meer vestigingen openen. In het artikel van Omroep West komt ook oprichter Cees Oosterbeek, nu 83 jaar, aan het woord. Hij vertelt hoe HapSnap ooit begon: samen met compagnon Hans van Oorschot startte hij de franchiseorganisatie, nadat ze zagen dat het met veel snackbars in Den Haag hangen en wurgen was. De naam HapSnap is ontstaan in een lift: de zus van Oosterbeeks boekhouder in Zoetermeer kwam er spontaan mee op de proppen.