‘Kwalitaria moet versneld groeien door deal met investeringsfonds Antea’

Actueel |
19 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Antonio Stroes (links) en Robert de Boeck van Antea, foto PR.

Kwalitaria gaat in zee met investeringsmaatschappij Antea. 55 procent van de aandelen van ‘s lands grootste cafetariaformule (134 vestigingen, omzet 58 miljoen euro) komt in handen van de investeerder. De overige 45 procent is in het bezit van voormalig grootaandeelhouder Antonio Stroes (25 procent) en de directie (20 procent).

In een persbericht maken Kwalitaria en Antea bekend: “Met de toetreding van Antea als groeipartner vergroot Kwalitaria haar mogelijkheden om de groeiambities versneld te realiseren. Hierbij zijn overnames van bestaande cafetaria’s en locaties samen met investeringen in het online platform belangrijke speerpunten.”

Enkele andere aspecten uit de overeenkomst:

“Jaarlijkse omzetgroei van 20 procent”

Kwalitaria wil bovendien versneld groeien. Het afgelopen jaar daalde het aantal winkels als gevolg van corona licht, terwijl formulehuis FFC in het nabije verleden mikte op 250 outlets in 2025. Antea en Kwalitaria laten weten: “Kwalitaria zocht een sterke partner die haar kan ondersteunen in de gewenste groeiversnelling in de komende jaren. Als ondernemende franchiseformule wil Kwalitaria de komende jaren 15 nieuwe vestigingen per jaar openen en wil het een jaarlijkse omzetgroei van 20 procent realiseren.”

“Focus op compact concept”

Kwalitaria wil versneld de focus verleggen naar zijn compacte concept Kwalitaria Take Away & Delivery. Het is een nieuwe Kwalitaria-variant met minder vierkante meters. De focus ligt op maaltijdbezorging. “Ook ziet Kwalitaria veel kansen om de zakelijke markt te betreden,” aldus het persbericht.

“Uitbreiding online bestelplatform”

Joep Leemans, algemeen directeur van Kwalitaria zegt: “De samenwerking met Antea geeft ons de mogelijkheid onze leidende positie in de markt verder uit te bouwen. Zo willen wij niet alleen fors gaan investeren in nieuwe vestigingen maar ook in uitbreiding van ons online bestelplatform. Bijna de helft van onze omzet wordt al online gerealiseerd.”

“Er is nog veel groeipotentieel”

Voormalig directeur-grootaandeelhouder Antonio Stroes blijft als adviseur en aandeelhouder betrokken. Hij zegt: “Nadat Kwalitaria in 1989 is opgericht, kwam ik in 2003 in de positie om dit mooie merk te kopen en verder uit te bouwen. In bijna 20 jaar tijd hebben we Kwalitaria van een kleine speler de grootste zelfstandige cafetariaformule van ons land kunnen maken. Er is nog heel veel groeipotentieel en in mijn nieuwe rol zal ik nieuwe vestigingen en ondernemers binnen Kwalitaria met hart en ziel gaan ondersteunen.”

“Antea verwacht veel van deze investering”

Robert De Boeck van investeerder Antea: “De foodservice is een interessante markt vanwege de consolidatiemogelijkheden en de stabiele groei van deze sector. Daarbij is Kwalitaria koploper in de sector. Juist in tijden waarin rendementen van sommige cafetariahouders onder druk staan, zijn er mogelijkheden voor een sterke, marktleidende formule als Kwalitaria. We verwachten veel van deze eerste investering van ons recent opgerichte fonds Antea Participaties IX.”

Antea richt zich op bedrijven met een omzet van 7,5 tot 100 miljoen euro. De Haagse investeringsmaatschappij investeerde sinds de oprichting in 1999 in zo’n 60 Nederlandse MKB-bedrijven en is momenteel aandeelhouder in 14 Nederlandse MKB-bedrijven. Het totaal beheerd vermogen bedraagt 100 miljoen euro, bijeengebracht door circa 400 informal investors.

Meer over