Mark Rutte: “Nederland gaat op slot”

Actueel |
14 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Screenshot toespraak Mark Rutte vanuit het Torentje

Premier Mark Rutte kondigde vanavond vanuit zijn werkkamer in het Torentje een lockdown aan die harder is dan in het voorjaar. Rutte zei: “Nederland gaat vijf weken in lockdown. Nederland gaat op slot.” Net als in het voorjaar, mag de horeca doorgaan met afhalen en bezorging.

De voorlopige einddatum van de lockdown is dinsdag 19 januari. Op dinsdag 12 januari maakt Rutte samen met minister Hugo de Jongen nadere regels bekend, afhankelijk van de actuele coronasituatie. Zoals al eerder was uitgelekt: hotels moeten voortaan ook hun restaurants gesloten houden.

Niet expliciet werd genoemd of cafetaria’s en andere horeca open mogen blijven voor afhaal en bezorging. Al biedt de opsomming op Rijksoverheid.nl ook geen uitkomst; bezorging en afhaal blijven dus toegestaan voor horecabedrijven.

Alle winkels dicht

Alle niet-noodzakelijke winkels zijn vanaf dinsdag dicht. Supermarkten, bakkers, slagers en andere noodzakelijke eetwinkels mogen geopend blijven, net als tankstations. Ook gaan alle publiekslocaties en binnensport-locaties op slot; dit geldt ook voor alle contactberoepen zoals kapsalons. Zeer dringend adviseerde Rutte verder iedereen om thuis te werken en zo contact met collega’s en derden te miniseren.

“Rek is eruit”

Thuis mogen mensen maximaal twee mensen per dag ontvangen. Voor de kerstdagen wordt een uitzondering gemaakt; dan zijn drie bezoekers per dag toegestaan. Buiten is de maximale groepsgrootte twee personen; uitgezonderd huishoudens. Terwijl Rutte zijn toespraak hield, werd bij het Binnenhof luidkeels gedemonstreerd door een groep virusontkenners. Rutte sprak ook deze mensen toe. Zo zei hij: “De rek in de ziekenhuizen is eruit. En dan moet het griepseizoen nog beginnen.”

Oproep

De premier legde uit: “Alles is erop gericht het aantal contacten tot een minimum te beperken. Want zonder contact kan het virus niet overspringen.” Rutte riep verder alle Nederlanders op om tijdens de kerst oog te hebben voor alle mensen die alleen zijn en zich eenzaam voelen.

Klik hier voor de regels van de nieuwe lockdown tot en met 19 januari.