Maakt ChatGPT straks de online reviews?

Actueel |
24 juli 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: UZ Media

Hoe waardevol en betrouwbaar zijn restaurantreviews nog in het tijdperk van de kunstmatige intelligentie? Het Nederlands Frituurcentrum kreeg voor platform Smulscore.nl de eerste beoordeling binnen die door de online robot ChatGPT werd geschreven.

Vier jaar geleden introduceerde het Nederlands Frituurcentrum de Nationale Smulgids. Tevens kwam het frituurcentrum in Veldhoven met Smulscore.nl, een onderdeel van Smuldgids.nl. Op dit platform kunnen consumenten reviews en beoordelingen achterlaten over hun cafetariabezoek.

Afzender: ChatGPT

Frans van Rooij was verrast door de review. De directeur van het Nederlands Frituurcentrum herkende dadelijk dat de beoordeling door ChatGPT werd geschreven, want dat programma stond namelijk vermeld als afzender. Vraag is natuurlijk wel: hoe herken je straks nog automatisch gemaakte reviews die een afzender via knippen-en-plakken instuurt op persoonlijke titel?

“Zorgelijke ontwikkeling”

“Het is best wel een zorgelijke ontwikkeling. In dit geval gaat het om een tamelijk positieve beoordeling van ChatGPT. Maar het kan natuurlijk ook negatief gebruikt worden door bijvoorbeeld concurrenten,” zegt Van Rooij. “We gaan de review natuurlijk niet plaatsen. Immers, mensen die een Smulscore doorgeven moeten wel mensen van vlees en bloed zijn, consumenten die een bedrijf werkelijk hebben bezocht en écht beoordeeld hebben.”

Frituurwereld drukt de review van ChatGPT als voorbeeld hieronder wel af. Hierbij moet wel worden aangetekend dat we de naam van de betrokken cafetaria hebben vervangen door de fantasienaam Snacktaria Fantasia.

De review van ChatGPT luidde:

“Mijn recente bezoek aan Snacktaria Fantasia was een absoluut genot! Vanaf het moment dat ik binnenkwam, werd ik omarmd door de warme en uitnodigende sfeer. Het menu toonde een scala aan traditionele gerechten die barstten van smaak. De bitterballen als voorgerecht waren een knapperige en hartige verrukking, en de patat met saté bood een hemelse combinatie van gouden, knapperige frietjes en pittige, zoete satésaus.”

ChatGPT vervolgt: “Het personeel bood vriendelijke en attente service, ervoor zorgend dat mijn eetervaring niets minder dan uitzonderlijk was. De gezellige en goed onderhouden ambiance van Snacktaria Fantasia droeg bij aan de algehele charme. Hoewel ik een iets breder vegetarisch aanbod had gewaardeerd, maakten de authentieke smaken en gastvrije sfeer mijn bezoek aan Fantasia een onvergetelijke culinaire belevenis. Ik raad deze cafetaria ten zeerste aan aan iedereen die op zoek is naar een voorproefje van heerlijke gerechten in een gezellige en uitnodigende omgeving….”