Michelingids van de frituurbranche; inschrijving voor Smulgids 2023 geopend

Actueel, Achtergrond |
15 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken die vinden dat ze een omweg waard zijn, kunnen zich vanaf nu aanmelden voor opname in de Nationale Smulgids. Wie vakmanschap, veiligheid en verantwoordelijkheid hoog in het vaandel draagt, maakt kans op een eervolle vermelding in de nieuwe editie van ‘de Michelingids van de frituurbranche’.

De Nationale Smulgids is de consumentengids voor liefhebbers van gefrituurde lekkernijen. Per provincie staan bedrijven vermeld die uitblinken in hun vak en dus een omweg waard zijn. De gids is zowel in gedrukte vorm als online te raadplegen via Smulgids.nl. De eerste Nationale Smulgids (editie 2020) verscheen eind 2019. Nieuwe edities moesten door corona worden uitgesteld, maar de gids van 2023 wordt komend najaar gepresenteerd.

Keurmerk Goed Gefrituurd

Bedrijven met het keurmerk Goed Gefrituurd van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) komen automatisch in de Nationale Smulgids. Met dit keurmerk laten ze aan consumenten zien dat ze uitblinken in Vakmanschap, Veiligheid & hygiëne en Verantwoordelijkheid, de drie pijlers van het keurmerk. Deze bedrijven hebben een uitgebreide beoordeling ondergaan.   

Nieuw: open inschrijving

Voor het eerst kunnen dit jaar alle frituurspeciaalzaken van Nederland zich via de open inschrijving aanmelden voor een vermelding in de Nationale Smulgids. Zij doorlopen nagenoeg hetzelfde traject als keurmerkhouders: bij de inschrijving geven ze aan in welke mate ze aan de drie pijlers voldoen, waarna ze een mystery guest bezoek krijgen van een Smulinspecteur. Deze let onder meer op de uitstraling van het bedrijf, professionaliteit en gastvrijheid van de medewerkers, productpresentatie en -kwaliteit, hygiëne en gebruik van nieuwe media. Tot slot wordt alle informatie beoordeeld door het Smulcomité. 

Online rating tool

Cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken die zich willen aanmelden, kunnen dat doen op Smulgids.nl/open-inschrijving. De open procedure kost 195 euro als bijdrage in de kosten van onder meer de mystery guest bezoeken en de samenstelling en publicatie van de gids. Voor bedrijven die bij ProFri zijn aangesloten maar (nog) geen keurmerk hebben of een Pro-abonnement hebben van het Nederlands Frituurcentrum, kost de open procedure slechts 145 euro. Na inschrijving kunnen bedrijven gratis gebruikmaken van de online rating tool Smulscore.nl, waarmee ze een extra award kunnen behalen.

Keurmerk Met Goud Bekroond

Ook bedrijven die producten voeren die ‘Met Goud Bekroond’ zijn, komen in de Smulgids. Met Goud Bekroond is een keurmerk van het Nederlands Frituurcentrum voor producten en specialiteiten die naar eigen recept worden bereid en zijn beoordeeld door de keurmeesters van dit kenniscentrum.

Smulscore

Als laatste is de online ratingtool Smulscore.nl nog een manier om in de Nationale Smulgids te komen. Bedrijven met een representatief aantal positieve reviews van klanten, krijgen ook een mystery guest bezoek van een Smulinspecteur die een rapport opmaakt. De reviews worden samen met het rapport voorgelegd aan het Smulcomité.

De Nationale Smulgids is een uitgave van het Nederlands Frituurcentrum en nu al te raadplegen op Smulgids.nl.

Meer over