In Engeland is het deze week National Chip Week

Actueel |
21 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Dankzij drie groothandels is de Britse Week van de Friet, ofwel National Chip Week, nieuw leven ingeblazen. Gisteren startte de viering van de geneugten van de Britse fish & chips. In juni volgt trouwens nog een bijzondere Britse Dag van de Fish & Chips.

Net als bij onze zuiderburen, lag het oorspronkelijke initiatief voor de Engelse frietweek bij een aardappelorganisatie die aan de overheid was gelieerd, de zogenaamde Potato Council. Die heeft 32 jaar lang de National Chip Week georganiseerd ter promotie van fish & chips. Door privatisering van deze organisatie verdween echter de National Chip Week van de agenda.

De drie Britse grossiers die de Nationale Chip Week nieuw leven inblazen, hebben hetzelfde doel als destijds de Potato Council. Ze willen de verkoop van fish & chips bevorderen in deze tijd, een periode van het jaar waarin normaliter de verkoop van gebakken witvis met frieten lager ligt dan in de rest van het jaar.

“Chippen van plezier”

Friars Pride en de andere commerciële initiatiefnemers geven dus fish & chip shops tips hoe ze reuring onder hun klanten teweeg kunnen brengen: “Zorg ervoor dat uw klanten veel chippy’s bestellen door speciale aanbiedingen te doen, bijvoorbeeld tijdens de lunch, met uw sauzen of door extra grote porties voor minder geld. Zodat uw klanten vrolijk blijven en chippen van plezier.”

Ook brengen de drie partijen ter gelegenheid van National Chip Week loaded fries extra onder aandacht. “Ze zijn een goede keuze als u uw aanbod wilt upgraden. Maak met loaded fries indruk op uw klanten,” aldus Friars Pride op zijn website. Om online te zorgen voor veel aandacht wordt het gebruik van de hashtag #nationalchipweek gepromoot.

D-Day en Nationale Frietdag

Overigens viert het Verenigd Koninkrijk ook in juni nog zijn nationale frietgerecht. In die maand is het namelijk Nationale Fish & Chip Day. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door Neoda, de belangenorganisatie van producenten in de oliën- en vettenindustrie. Dit jaar valt de dag op donderdag 6 juni, tevens de herdenking van D-Day, een belangrijke dag in de Tweede Wereldoorlog.

Neoda schrijft op zijn website: “Omdat D-Day 80 jaar geleden is, zal National Fish & Chip Day 2024 in het teken staan van het enorme belang van fish and chips tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Fish & Chips was als eenvoudige maaltijd een essentieel ingrediënt van de oorlogsinspanningen in beide wereldoorlogen. De Britse regering stelde tijdens beide wereldoorlogen de aanvoer van vis en aardappelen veilig om het moreel hoog te houden.”

Foto: chipshop in Blackpool, Shutterstock/Marmelade

Meer over